TerasMalaysia

Selalu kita tengok filem ‘Hollywood’, ini 3 kes ritual yang berlaku dekat Malaysia, nombor 2 pun dah kecut!

Selalu kita tengok filem ‘Hollywood’, ini 3 kes ritual yang berlaku dekat Malaysia, nombor 2 pun dah kecut!

Selalu kita tengok filem ‘Hollywood’, ini 3 kes ritual yang berlaku dekat Malaysia, nombor 2 pun dah kecut! Sekadar perkongsian, tentang 3 kes ritual yang pernah berlaku di Malaysia sehingga ada nyawa yang terkorban. Ritual Mengusir Roh Jahat Menempah Maut Pada tahun 2008, sepasang suami isteri terkorban dalam sebuah ritual pada Hari Raya Aidilfitri. Hasil … Read more

Selamba hamun cikgu sekolah sendiri sebab tak bagi pakai baju sukan ketika puasa

Selamba hamun cikgu sekolah sendiri sebab tak bagi pakai baju sukan ketika puasa

Selamba hamun cikgu sekolah sendiri sebab tak bagi pakai baju sukan ketika puasa Menerusi video yang tular beberapa hari kebelakangan ini, terdapat seorang pelajar perempuan yang meluahkan rasa geram apabila peraturan sekolahnya tidak membenarkan pelajar menggunakan baju sukan sewaktu bulan puasa. “Kepada cikgu-cikgu di luar sana, salah ke kitorang pakai baju PJ semasa bulan puasa? … Read more

Kekasih kena ‘hempuk’ dengan teman lelaki dipercayai seorang Da’i sebab kantoi curang

Kekasih kena ‘hempuk’ dengan teman lelaki dipercayai seorang Da’i sebab kantoi curang

Kekasih kena ‘hempuk’ dengan teman lelaki dipercayai seorang Da’i sebab kantoi curang Tular di media sosial, audio serta video seorang lelaki yang dikatakan pendakwah dan peserta program agama mengeluarkan kata makian terhadap kekasih. Melalui hantaran yang dimuat naik oleh seorang wanita yang juga merupakan kekasih da’i tersebut, dia mendedahkan sifat sebenar lelaki itu serta menyifatkan … Read more

Lain dari yang lain, azan di Hawaii dilaungkan oleh penduduk disana, sangat merdu!

Lain dari yang lain, azan di Hawaii dilaungkan oleh penduduk disana, sangat merdu!

Lain dari yang lain, azan di Hawaii dilaungkan oleh penduduk disana, sangat merdu! Ramai yang tak tahu rupa-rupanya wujud komuniti Islam di Hawaii, sebuah negara yang sering dikaitkan dengan keindahan pantainya dan menjadi pusat pelancongan terkenal di dunia. Setiap negara pasti laungan azan lebih menyerupai azan di Makkah namun di Hawaii ia adalah lebih unik … Read more

Dia buat macam tak ada benda, padahal tengah melantak maggie ‘pedas giler’

Dia buat macam tak ada benda, padahal tengah melantak maggie ‘pedas giler’

Dia buat macam tak ada benda, padahal tengah melantak maggie ‘pedas giler’ Isu monyet dan beruk yang berkeliaran mencari makanan di kawasan taman perumahan bukanlah satu perkara baharu. Tetapi, hakikatnya ia bukanlah salah mereka. Manusia kebanyakan merampas habitat mereka dan menjadikan ia kawasan pembangunan. Seperti perkongsian sebuah video di TikTok yang tular minggu ini, ia … Read more

”Kalau guard tak datang, sampai matilah aku tak tau bapa hidap strok duduk dekat luar, terkilan aku dengan mereka”

”Kalau guard tak datang, sampai matilah aku tak tau bapa hidap strok duduk dekat luar, terkilan aku dengan mereka”

”Kalau guard tak datang, sampai matilah aku tak tau bapa hidap strok duduk dekat luar, terkilan aku dengan mereka” Dua lelaki tergamak membiarkan bapanya yang menghidap strok berada di luar rumah selama hampir satu jam. Perkara itu didedahkan sendiri oleh adik perempuan mereka apabila pengawal keselamatan datang mengetuk pintu rumah memberitahu mengenai bapanya. “Empat beradik, … Read more

Pada bulan puasa, inilah masa yang sesuai dan mujarab untuk nasihat anak

Pada bulan puasa, inilah masa yang sesuai dan mujarab untuk nasihat anak

Pada bulan puasa, inilah masa yang sesuai dan mujarab untuk nasihat anak Waktu sahur adalah masa paling sesuai dan perlu dimanfaatkan oleh mak ayah untuk memberi nasihat pada anak-anak berbanding waktu lain. Ini kerana pada ketika ini segala nasihat, pesanan dan nilai positif yang disampaikan pada anak-anak akan lebih terus ‘melekat’ di hati mereka. Bila … Read more

Galeri warisan bakal menerima 41 rangka manusia Guar Kepah selepas 150 tahun oleh Belanda

Galeri warisan bakal menerima 41 rangka manusia Guar Kepah selepas 150 tahun oleh Belanda

Galeri warisan bakal menerima 41 rangka manusia Guar Kepah selepas 150 tahun oleh Belanda Kerajaan akan membawa pulang bahagian-bahagian rangka manusia dari Tapak Arkeologi Guar Kepah, Seberang Perai, Pulau Pinang yang kini tersimpan di Belanda, tahun depan. Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) berkata, Tapak Arkeologi Guar Kepah itu merupakan tapak arkeologi pertama di Malaysia … Read more

Sedang asyik menjamah tiram yang dipesan, wanita ini terkejut jumpa mutiara

Sedang asyik menjamah tiram yang dipesan, wanita ini terkejut jumpa mutiara

Sedang asyik menjamah tiram yang dipesan, wanita ini terkejut jumpa mutiara Seorang wanita di negeri Texas, Amerika Syarikat (AS) ternyata memiliki tuah apabila menemui sebutir mutiara di dalam tiram semasa menikmati makan malam romantik. “Kami sedang makan tiram dan menemui sebutir mutiara,” kata Kenia Mac mengenai penemuan itu. Mac bersama kekasihnya, Juan Manuel ketika kejadian … Read more

Bazar ramadan paling panjang di Malaysia, bermacam jenis juadah berkumpul di sini

Bazar ramadan paling panjang di Malaysia, bermacam jenis juadah berkumpul di sini

Bazar ramadan paling panjang di Malaysia, bermacam jenis juadah berkumpul di sini Di sebalik perdebatan hangat mengenai harga makanan yang dijual mahal dengan kualiti makanan yang semakin mengecewakan, siapa sangka rupanya wujud “Bazar Ramadan Terpanjang” di Malaysia! Menurut @hafizaquafiz, lokasi bazar tersebut terletak di Taman Ria Sungai Petani, Kedah. Dalam video yang berdurasi 1 minit … Read more