5 bahaya yang harus dihindarkan jika dikalangan kita ada bantal busuk, nombor 2 ramai kena

5 bahaya yang harus dihindarkan jika dikalangan kita ada bantal busuk, nombor 2 ramai kena

Menurut kajian, purata manusia menghabiskan waktu di atas katil adalah sekitar 36 tahun seumur hidup. Jadi jangan terkejut jika melihat orang dewasa termasuk lelaki atau wanita yang masih menghidu bantal busuk ini.

Tahukah anda bantal busuk itu kemungkinan mempunyai miroorganisma yang boleh memberi kesan kepada kesihatan kita.

Bahaya bantal busuk

1. Menimbulkan masalah kulit

Bantal busuk yang tidak pernah dibasuh mempunyai banyak debu dan habuk yang tertinggal. Ini mengakibatkan kulit badan merengsa lalu menimbulkan masalah kulit seperti jerawat dan jeragat. Jadi, tolong kerap-kerap cuci bantal busuk korang tau!

2. Gangguan tidur

Kulat yang tumbuh pada bantal busuk boleh menyebabkan gangguan tidur seperti masalah apnea tidur obstruktif (pernafasan terhenti ketika tidur). Jadi jangan main-main ye dengan bantal busuk ini, boleh undang bahaya juga tau!

3. Penyakit akut

Kulat bernama aspergillus fumigatus mampu menyebabkan masalah kesihatan seperti aspergillosis. Penyakit ini boleh mengundang maut jika terkena pada penderita leukemia dan HIV/AIDS.

4. Alahan

Hama atau pepijat kecil yang muncul pada bantal busuk boleh mencetuskan alahan pada badan. Hal ini menyebabkan seseorang individu mendapat mata merah dan gatal, hidung berair, asma, lelah serta gangguan pernafasan.

5. Punca kematian

Bakteria seperti staphylococcus aureus di bantal busuk boleh menyebabkan jangkitan staph yang mengakibatkan kematian. Malah, bakteria seperti bacteroides pula boleh menyebabkan jangkitan radang paru-paru dan apendiks.

Jangan lupa kerap basuh bantal busuk korang bagi mengelakkan jangkitan di atas daripada terkena pada diri.

Sumber

Baca : Tahap kesuburan kaum lelaki Malaysia berada dalam keadaan abnormal

Leave a Comment