TerasMalaysia

5 buku ini bahaya untuk kanak-kanak, terdapat mesej tersembunyi dan agendanya

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

5 buku ini bahaya untuk kanak-kanak, terdapat mesej tersembunyi dan agendanya. Kanak-kanak hari ini hidup dalam dunia yang penuh dengan agenda tersembunyi, terutamanya indoktrin secara subliminal. Sama ada melalui iklan TV, iklan syarikat permainan video popular dan sebagainya, golongan ibu bapa zaman ini berhadapan ujian lebih getir kerana anak-anak mereka lebih mudah terdedah dengan unsur-unsur luar.

Tanpa banyak kemahiran berfikir kritis dan sangat mudah menyerap segala informasi dari sekeliling mreka, kanak-kanak menjadi mangsa mudah bagi mana-mana syarikat, ahli politik, atau pengarang buku kanak-kanak dengan motif tertentu yang mahu menyampaikan mesej tersembunyi mereka kepada golongan ini.

Kali ini, mari lihat beberapa buku kanak-kanak popular dengan agenda atau mesej tersembunyi. Bagi anda yang pernah membaca buku-buku ini, anda mungkin tidak menyangka dengan pendedahan mengenai sisi lain buku-buku kanak-kanak ini.

1. The Chronicles of Narnia

5 buku ini bahaya untuk kanak-kanak, terdapat mesej tersembunyi dan agendanya

Pembaca biasa mungkin tidak memahami makna yang lebih mendalam yang mendasari buku ini yang memuatkan cerita dongeng di Narnia, alam ajaib dunia haiwan mampu bercakap dan tempat Raja dan Ratu memerintah. Penguasa sebenar alam itu ialah Aslan, seekor singa yang bijak dengan kuasa yang hebat.

Aslan lebih daripada sekadar singa; C.S. Lewis menulisnya sebagai alegori kepada Jesus Christ. C.S. Lewis, yang memeluk agama Kristian pada tahun 1931, ingin melibatkan generasi muda dengan konsep keagamaan dalam bentuk yang lebih mesra kanak-kanak.

Buku-buku dalam siri ini berkembang sepanjang masa di sekitar protagonis kanak-kanak Inggeris bernama Peter, Susan, Edward, dan Lucy. Kita diperlihatkan bimbingan Aslan terhadap kanak-kanak, kematiannya di tangan penyihir, kebangkitan semula dan kemenangannya selepas kematian, kehilangannya dan kepulangan terakhirnya dalam buku terakhir siri itu, “The Last Battle”.

Penceritaan Lewis tentang Aslan the Lion mempunyai lebih daripada sedikit persamaan dengan Jesus Christ, malah mengikut jejaknya. “The Chronicles of Narnia” terjual lebih 100 juta salinan. Buku-buku siri ini juga telah dijadikan beberapa filem penuh walaupun setelah kematian pengarangnya pada tahun 1963.

2. The Adventures of Pinocchio

5 buku ini bahaya untuk kanak-kanak, terdapat mesej tersembunyi dan agendanya

Anda mungkin tahu kisah Pinocchio melalui Disney – watak patung yang hidungnya memanjang setiap kali dia bercakap bohong. Tetapi “The Adventures of Pinocchio” ini bukanlah sebuah buku yang ditulis secara sembarangan untuk menggambarkan keburukan bercakap bohong.

Keseluruhan teks dalam buku adalah naratif yang kaya dengan nilai-nilai Judeo-Kristian: kisah tentang kehidupan, kematian, dan transformasi budak boneka menjadi lelaki baru, dengan bantuan seorang individu bernama Jiminy Cricket (JC, singkatan bagi Jesus Christ).

“Pinocchio” ialah kisah seorang budak lelaki yang sentiasa mahu untuk menuntut identiti mangsa dan meninggalkan tanggungjawabnya. Tetapi “The Adventures of Pinocchio” juga memperlihatkan bahawa anda juga mampu untuk berubah menjadi individu yang benar-benar baharu sekiranya benar-benar mahukannya.

3. The Twits

5 buku ini bahaya untuk kanak-kanak, terdapat mesej tersembunyi dan agendanya

Salah satu buku Roald Dahl yang kurang dikenali mengajar kanak-kanak supaya berhati-hati terhadap sepasang watak yang diperlihatkan kotor, hodoh dan jahat bernama Twits. Anda mungkin menganggap cerita ini adalah pengajaran klasik tentang kepentingan kebersihan, tingkah laku yang baik atau bahaya orang asing.

Tetapi Roald Dahl sendiri mencetuskan spekulasi bahawa tujuannya yang tidak dinyatakan di sebalik kisah itu adalah untuk menyemai generasi muda dengan rasa jijik terhadap individu yang mempunyai rambut (misai/jambang) di muka.

Penulis buku popular kanak-kana ini turut menyatakan dengan jelas bahawa dia merasakan janggut adalah sesuatu yang kotor dan menjijikkan,

4. Wind in the Willows

5 buku ini bahaya untuk kanak-kanak, terdapat mesej tersembunyi dan agendanya

“The Wind in the Willows” mengisahkan sekumpulan rakan haiwan bernama hutan Ratty, Toad, Badger dan Mole dalam beberapa pengembaraan melalui kawasan luar bandar Inggeris. Kisah pengembaraan ini menghasilkan bacaan sebelum tidur yang hebat dan malah mengilhamkan permainan “En. Toad’s Wild Ride” di Disneyland.

Tetapi ada pihak yang berpendapat bahawa sebenarnya terdapat mesej tersembunyi yang cuba diterapkan dalam pemikiran kanak-kanak yang membaca buku ini. Penulis buku ini dipercayai cuba untuk menghilangkan kepekaan kanak-kanak terhadap homoseksual dan mungkin juga penggunaan dadah.

Dakwaan ini dibuat oleh Profesor Peter Hunt, profesor emeritus dalam bahasa Inggeris dan sastera kanak-kanak di Universiti Cardiff. Beliau turut menambah terdapat bukti bahawa penulis buku ini Kenneth Grahame sendiri adalah gay walaupun mempunyai anak lelaki dengan isterinya, Elspeth. Bahagian tertentu teks dalam buku ini juga boleh dianggap tidak senonoh.

5. Green Eggs and Ham

5 buku ini bahaya untuk kanak-kanak, terdapat mesej tersembunyi dan agendanya

Buku “Green Eggs and Ham” adalah buku yang terhasil daripada pertaruhan antara rakan sekerja. Pada tahun 1955, buku “Why Johnny Can’t Read: And What You Can Do About It” telah memfokuskan kepada masalah kanak-kanak yang tidak pandai membaca.

Penerbit seperti William Spaulding dari syarikat Houghton Mifflin sedang mencari penyelesaian, jadi William Spaulding mencabar Dr. Seuss untuk menulis sebuah buku cerita yang akan menjadi kegilaan kanak-kanak gred satu. Maka lahirlah buku “The Cat and the Hat” setebal 65 halaman yang hanya menggunakan 236 patah perkataan.

Seorang penerbit buku Bennett Cerf dari syarikat Random House mencabar Dr. Seuss menghasilkan buku yang hanya menggunakan 50 patah perkataan atau kurang. Hasilnya? Pada tahun 1960, lahirlah buku “Green Eggs and Ham” melalui syarikat penerbit Random House.

BACA:

Bulan puasa pun buat hal, ‘pocong’ lunyai kena hempuk dengan orang kampung

Inilah dia fungsi paku yang ada pada pakaian seragam PDRM, ada kena mengena dengan pangkat

Ibu cemas tak jumpa anak lepas kelas mengaji tamat.. Rupa-rupanya ini yang terjadi..

Leave a Comment