5 Jenis Makanan Ini Perlu Dielakkan Masak Guna Air Fryer

5 Jenis Makanan Ini Perlu Dielakkan Masak Guna Air Fryer

Sekarang sudah tersedia alat masak canggih yang bernama air fryer. Air fryer adalah alat memasak yang fungsi utamanya adalah menggoreng makanan tanpa minyak, sehingga makanan anda lebih sihat dan bebas minyak.

Namun, disebalik kesenangan teknologi ini, ada juga beberapa bahan memasak yang pengguna tidak boleh gunakan pada air fryer kerana ia mungkin berisiko.

1. Bahan adunan, perasa kering

Gambar sekadar hiasan

Antara bahan pertama yang anda perlu elakkan adalah bahan adunan basah seperti adunan tempura lazimnya memerlukan minyak panas untuk mendapatkan kerangupan dengan cepat.

Memandangkan air fryer berfungsi mengedarkan udara panas, ia tidak mempunyai keupayaan untuk memasak makanan rangup seperti yang sepatutnya dimasak menggunakan kaedah tradisional. Pengguna mungkin menghadapi masalah sebahagian daripada adunan itu akan menitis semasa proses memasak.

2. Nasi

Gambar sekadar hiasan

Seperti adunan bahan basah, beras mentah tidak sesuai untuk dimasak ke dalam air fryer kerana ia pula memerlukan air untuk memasak dan penggoreng udara tidak direka untuk jenis masakan ini.

Seeloknya anda memasak nasi menggunakan cara biasa di dalam periuk nasi ataupun di atas dapur gas kerana ia lebih memudahkan untuk memasak bahan ini.

3. Sayur

Makan sayur-sayuran hijau, seperti bayam, kangkung, sayur sawi, dan brokoli, sememangnya sangat sihat.

Walau bagaimanapun, sayur-sayuran hijau segar tidak boleh dimasak dalam air fryer kerana sayur-sayuran ini akan menjadi sangat lembut, malah hancur sehingga kandungan nutrisinya hilang.

4. Burger

Gambar sekadar hiasan

Jangan sekali-kali memasak burger dan dagingnya dalam air fryer. Kerana, ia akan masak dengan cepat masak, keju akan cair, dan bentuk akan menjadi tidak menentu. Tidak perlu lakukannya, pasti tak berselera nak makan burger tu.

Penyelesaiannya, anda boleh memasak burger di atas kuali tidak melekat. Masak daging dahulu dengan sedikit mentega, kemudian susun ke dalam roti bersama lapisan lain. Kemudian, masak burger dalam kuali yang sama.

5. Bertih jagung

Gambar sekadar hiasan

Jagung memerlukan kepanasan antara 400 dan 460 darjah Celsius untuk mengembang. Kebanyakan penggoreng udara tidak mampu mencapai suhu setinggi itu.

Bertih jagung akan mengembang dan isinya akan meletup ketika panas. Malah, ada sesetengah daripada bertih jagung akan terlekat atau tersangkut pada bahagian dalam air fryer. Jadi, ia tidak sesuai dimasak dalam air fryer tersebut.

Kini Trending :

Aksi Si Abang Tiru Gaya Ibu Masa Dodoikan Adik Mencuit Hati Netizen

Isteri Parking Kereta Sampai ‘Cium’ Grill Pintu Rumah Buat Si Suami Kecut Perut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *