TerasMalaysia

Abang lori tangkap gambar sepasang kekasih ‘bercinta’ dalam kereta, lain pula jadi lepas tu

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Abang lori tangkap gambar sepasang kekasih ‘bercinta’ dalam kereta, lain pula jadi lepas tu

Kita semua pernah berdepan dengan kenderaan yang kurang bertimbang rasa, yang mana sangat mengganggu dan sebenarnya, sangat kasar.

Biasanya ia menjadi milik seseorang yang tidak bertimbang rasa dengan telefon mereka atau warga tua yang terpaku pada stereng.

Dalam satu pos Twitter yang viral baru-baru ini, seorang pemandu lori mengambil gambar sepasang kekasih yang sedang ‘bercinta’ dan mengganggu lorong tengah lebuh raya dari Alor Gajah ke Pedas Linggi dalam sebuah Perodua Myvi.

Apabila kita menyebut ‘bercinta’, ia tidak bermaksud apa-apa yang bersifat seksual. Gambar-gambar tersebut menunjukkan seorang wanita muda yang bersandar ke pangkuan pemandu dengan menggemaskan dan romantis.

Menurut pos pemandu lori tersebut, Myvi bergerak pada kelajuan kira-kira 70km/jam di lorong tengah dan tidak menukar lorong sepanjang lebuh raya. Pemandu lori itu juga menunjukkan bahawa terdapat stiker ‘P’ pada cermin hadapan yang bermaksud pemandu tidak sepatutnya melakukan sesuatu yang bodoh.

Netizen mengulas bahawa tiada yang salah dengan ini dan pemandu lori sepatutnya meninggalkan mereka sahaja. Sesetengah mengatakan, “Apa jadinya jika dia sakit dan berehat di situ?”.

Yang lain juga mengulas bahawa pemandu Myvi sepatutnya mengecat cermin tingkap dengan warna gelap jika dia ingin melibatkan diri dalam aktiviti-aktiviti sedemikian di jalan raya.

Salah seorang daripada netizen menyatakan kekesalan mereka mengenai setiap perkara kecil yang dimuat naik ke dalam media sosial hanya untuk mendapat perhatian.

Walaupun ini kelihatan seperti tidak ada apa-apa, dia mungkin mengganggu pemandu kerana pemandu mungkin tidak memberi perhatian kepada persekitarannya. Ini boleh menjadi bahaya bagi pasangan dan juga kenderaan lain di jalan raya.

Netizen juga menunjukkan satu lagi pelanggaran keselamatan jalan raya yang dilakukan oleh pemandu lori, iaitu menggunakan telefon mereka untuk mengambil gambar semasa memandu. Ini adalah tindakan yang berbahaya, terutamanya ketika mengendalikan kenderaan besar. Mungkin dia tidak memikirkannya sebelum memuat naik gambar-gambar tersebut.

Dari pandangan kita, kedua-dua belah pihak salah dan orang perlu lebih berhati-hati semasa mengendalikan kenderaan. Gangguan yang kecil dan mudah boleh menyebabkan kemalangan besar dan ini bukan sesuatu yang kita mahu.

Sumber

Baca : Perakam dapat ‘hadiah’ dari pemandu yang bawa kereta terhuyung-hayang seperti orang mabuk

Leave a Comment