Ada yang sampai dapat ‘feel’ cerita sedih doktor ini, ramai tertipu lepas tahu perkara sebenar

Ada yang sampai dapat ‘feel’ cerita sedih doktor ini, ramai tertipu lepas tahu perkara sebenar. Tular baru-baru ini, mengenai satu posting di Facebook dimuat naik oleh seorang individu menggelarkan dirinya seorang doktor yang telah berjaya meraih simpati ramai

Menerusi posting yang dimuat naik oleh individu itu, dia mendakwa baru ‘kehilangan’ anaknya yang menemui ajal dan turut menceritakan semula kisah hiba arwah isterinya.

Susulan daripada itu, kisah sedih yang dikarangkan dalam bentuk posting di Facebooknya telah berjaya meraih simpati ramai sehingga mendapat puluhan ribuan likes, shares dan comments rakyat Malaysia.

Bagaimanapun, terdapat sengelintir netizen yang tampil mendedahkan akaun Facebook itu sebenarnya palsu dan kisah yang diceritakannya semua itu adalah rekaan semata-mata.

Semua gambar yang digunakan oleh ‘doktor’ itu dipercayai diambil daripada Google

Ada yang sampai dapat feel cerita sedih doktor ini ramai tertipu lepas tahu perkara sebenar

Difahamkan lagi, menerusi posting yang dinaik oleh Syahr Musafir, dia mendedahkan kesemua gambar yang digunakan ‘doktor’ itu diambil daripada Google.

“Saya buka profilnya dan saya screenshot gambarnya. Terus cari di Google Lens.

“Gambar bernama Dr Iqbal Hamdi itu sebenarnya gambar Hengky Lim, warga Indonesia yang bekerja sebagai jururawat di Los Angeles.

“Saya terkejut.

“Terus screenshot cover photo pula. Ada gambar anak-anak yang diceritakan sebagai Melissa dan arwah Rayyan.

“Hasil carian Google Lens, itu adalah gambar kanak-kanak dari Pixabay dot Com.

“Kalau pun “Dr Iqbal Hamdi” itu benar dan wujud, nampaknya dia guna gambar palsu,” ujarnya.

“Saya pun turut termenangis. Pulangkan airmatakuuu” – Netizen

Hasil carian di Facebook mengenai kisah ‘Dr Iqbal Hamdi’, rata-rata netizen meluahkan rasa kesal dan tertipu dengan kisah sedih dan cerita rekaan doktor palsu itu.

Ada yang juga berasa berang dengan taktik terbaharu ‘scammer’ itu yang dalam mencari mangsa di media sosial dengan melakukan posting kisah-kisah sedih.

BACA:
“Aku guru disebuah tadika, biasa la sebab merantau aku diberi kebebasan tidur disitu, tak sangka benda ni jadi dekat aku”
Pemandu Grab ‘sound’ pelanggan hanya kerana tempahan yang dibuat jaraknya terlalu dekat
Tanam uri terlalu dalam punca anak ‘speech delay’, wanita kongsi petua pelik untuk diguna pakai

Leave a Comment