TerasMalaysia

Akibat Tanah Runtuh, Tapak Perkhemahan Menjadi Huru Hara

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Akibat Tanah Runtuh, Tapak Perkhemahan Menjadi Huru Hara

Lebih 60 orang dikhuatiri terperangkap dalam kejadian tanah runtuh yang berlaku di sebuah tapak perkhemahan di Batang Kali pada awal pagi Jumaat.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Datuk Norazam Khamis dalam kenyataan berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan pada jam 2.24 pagi sebelum menggerakkan anggota dan aset ke lokasi kejadian.

“Kejadian tanah runtuh berlaku di tepi jalan berhampiran ‘Father Organic Farm’ dan telah menghempap tapak perkhemahan yang berada berdekatan dengan jalan”

“Ketinggian runtuhan dianggarkan setinggi 30 meter dengan anggaran keluasan runtuhan satu ekar”

Sumber : Google Image

“Maklumat awal daripada pihak polis mendapati, terdapat 100 orang berada di tapak perkhemahan tersebut yang mungkin menjadi mangsa runtuhan,” katanya dalam satu kenyataan, pada Jumaat.

Setakat jam 5.30 pagi, seramai 31 mangsa telah ditemukan dalam keadaan selamat.

Sumber : Google Image

“Pasukan unit K9 dan EMRS dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sentosa, BBP Ampang, BBP Pandan, BBP Kota Anggerik, BBP Kajang, BBP Andalas turut digerakkan ke lokasi kejadian.

“Pasukan Khas Operasi, Taktikal dan Penyelamat Malaysia (STORM) turun telah diaktifkan untuk penyelamatan mangsa yang masih terperangkap,” ujarnya.

Terkunci Si Manja Dalam Kereta

Sumber

Leave a Comment