Azam 2023 Mahu Tingkatkan Kesihatan Mental, Ingin Jayakannya, Guna 5 Tip Ini!

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Azam 2023 Mahu Tingkatkan Kesihatan Mental, Ingin Jayakannya, Guna 5 Tip Ini!

Pernahkah kalian tertanya atau terfikir tentang mengapa setiap azam tahun baru yang direncanakan sukar untuk berjaya?

Azam tahun baru yang sukar berjaya?
“Tahun depan aku berazam nak kurus!”

Monolog ini adalah antara contoh azam paling popular mengenai kesihatan tubuh badan yang sering sahaja tidak menjadi.

Segalanya mungkin mengikut perancangan bermula Januari namun menjelang pertengahan tahun, semua azam itu hilang entah ke mana.

Menurut kajian yang dijalankan terhadap penduduk di Amerika Syarikat mengenai azam pada tahun baru mereka, 40% daripadanya akan gagal apabila tiba pertengahan tahun.

Ini mungkin berpunca daripada sifat mudah berputus asa yang tidak seharusnya ada terutamanya jika kalian benar-benar beriltizam untuk sesuatu perkara itu.

Tahun 2023, apa kata kita sama-sama cuba berazam untuk kesihatan mental yang lebih baik? Kami ada tip menjayakannya!

Tip menjayakan azam tahun baru!

1. Beri ruang dan peluang kepada diri

Salah satu kesilapan terbesar ketika merancang sesuatu adalah apabila kita terlalu memaksa diri untuk melakukannya sedangkan kurang mampu.

Tahun hadapan, sila beri ruang dan peluang kepada diri dengan membenarkan serta memaafkan diri apabila terjadinya sesuatu kesilapan.

Dengan ini, anda mampu untuk berfikiran lebih positif!

2. Rencanakan rutin harian dengan baik

Amaran! Jangan hanya berazam untuk kesihatan mental yang lebih baik namun tidak langsung merancang bagaimana untuk menjayakannya.

Sebaliknya, cuba senaraikan setiap rutin harian yang boleh dijalankan seperti berekreasi, bersenam atau bersukan yang bagus untuk badan dan minda.

Tip tambahan: Pelbagaikan aktiviti harian anda ini agar tidak mudah bosan dengannya pula nanti.

3. Hadkan waktu di hadapan skrin

Meskipun teknologi membantu kita dalam banyak perkara, namun ketahuilah bahawa ia juga sebenarnya meninggalkan impak yang negatif.

Sering melekat dengan telefon pintar atau komputer riba boleh menjejaskan perhubungan anda dengan masyarakat selain menjadi penyebab penyakit mental.

Tidak salah untuk menggunakannya, namun hadkan ia agar kesihatan mental serta fizikal masih terjaga.

4. Pastikan waktu tidur terjaga

Kajian mendapati bahawa 65% hingga 90% individu yang mempunyai masalah gangguan tidur akan mengalami depresi yang sangat teruk.

Ini bermakna tidur dan kesihatan mental itu saling berkaitan dan sebab itulah kita semua perlu menjaga waktu tidur dengan sebaik mungkin.

Cuma jangan pula anda terlebih atau terkurang daripada jumlah tidur yang ideal untuk diri sendiri ya.

5. Pelajari tentang kesihatan mental dengan lebih mendalam

Paling penting untuk mencapai azam tahun baru bagi kesihatan mental yang lebih sihat adalah dengan mempelajari tentangnya secara lebih mendalam.

Salah satu cara yang paling mudah adalah dengan mencari informasi tentangnya di laman sesawang yang diperakui sumbernya.

Ataupun, sila berjumpa dengan pakar psikologi di pusat kesihatan berdekatan anda untuk mendapatkan maklumat yang tentu sahaja benar dan tepat!

Selain daripada 5 tip di atas tadi, apa yang kita perlukan untuk mencapai impian azam pada tahun baru adalah dengan mempunyai nekad dan tekad.

Tidak kira sama ada ia untuk kesihatan mental, fizikal atau lain-lain, keazaman untuk berubah dan berjaya dalam sesuatu itu adalah paling penting.

Sebagai contoh, anda yang berazam untuk menguruskan badan pada tahun depan mesti meletakkan ia sebagai keutamaan dalam diri.

Walau apapun halangan yang akan datang menimpa kelak, jangan mudah berputus asa dan yakinlah pada diri bahawa anda boleh.

Akhir kata, berazamlah dengan baik terutamanya dalam aspek kesihatan agar kehidupan kita pada tahun 2023 akan menjadi lebih sejahtera!

PM Menegaskan Perutusan Tahun Baru Ditujukan Kepada Semua Masyarakat

Leave a Comment