TerasMalaysia

Filem Mentega Terbang kena ‘ban’ dengan JAKIM sebab banyak babak yang bertentangan dengan islam

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Filem Mentega Terbang kena ‘ban’ dengan JAKIM sebab banyak babak yang bertentangan dengan islam. Baru-baru ini, kita dikejutkan dengan kehadiran filem kontroversi yang bercanggah dengan ajaran Islam sekaligus menjadi perbualan hangat di media sosial

Sehubungan itu, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah diarahkan dengan segera untuk meneliti kandungannya.

Selepas penelitian dibuat, JAKIM mengesahkan bahawa terdapat pertentangan yang jelas dengan akidah dan cara kehidupan umat Islam di Malaysia yang beraliran Mazhab Syafie yang ditonjolkan dalam filem berjudul Mentega Terbang.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr. Mohd. Na’im Mokhtar berkata, beliau menerima pelbagai pandangan dan reaksi daripada masyarakat awam yang menyatakan kegusaran berhubung penayangan filem itu.

Menurutnya, beliau amat memahami akan sensitiviti masyarakat Malaysia khususnya yang beragama Islam berhubung isu filem tersebut.

Filem Mentega Terbang kena ‘ban’ dengan JAKIM sebab banyak babak yang bertentangan dengan islam

“JAKIM turut diarah mengemukakan ulasan terperinci kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) agar tindakan boleh dikenakan.

“Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) juga diminta untuk memanggil pihak yang terbabit dalam isu penerbitan filem itu untuk pengurusan selanjutnya,” katanya dalam satu kenyataan baru-baru ini.

JAKIM sama sekali tidak akan berkompromi dengan apa jua kandungan penerbitan yang boleh mencemarkan kesucian Islam

Sehubungan itu, JAKIM menasihatkan penggiat seni kreatif agar lebih berhati-berhati dalam menerbit dan menyiarkan bahan kandungan kepada masyarakat.

Sedikit informasi berkenaan filem ini, Mentega Terbang mengisahkan tentang seorang pelajar bernama Aisyah yang terngiang-terngiang di dalam mindanya tentang persoalan kehidupan selepas mati, syurga, neraka dan kebenaran.

Ditambah pula karakter ayah yang liberal dari segi akal dan pemikiran sekaligus membenarkan anaknya menganut mana-mana agama dimahukan.

Oleh itu, JAKIM sekali lagi menasihatkan masyarakat awam agar lebih berwaspada dalam memilih rancangan TV untuk tontonan seisi keluarga sama ada di platform dalam talian mahu pun di mana-mana saluran agar tidak terdedah kepada unsur-unsur yang boleh menjejaskan akidah.

BACA:

Selamba baca bismillah sebelum teguk 2 gelas beer, siap bagitahu mana satu yang sedap

Ibu terkedu tengok keadaan anak lepas datang senyap-senyap dekat rumah asuhan

8 jenis warna dan maksud baju banduan di Malaysia yang ramai tak tahu, warna putih pun ada

Leave a Comment