TerasMalaysia

“First world country, third world mentality” – Pelawak Singapura hina Malaysia dalam lawaknya

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

“First world country, third world mentality” – Pelawak Singapura hina Malaysia dalam lawaknya. ISTILAH komedi bukanlah tiket untuk seseorang berjenaka tanpa mengira sensitiviti atau perkara yang boleh mencetuskan kontroversi.

Bagaimanapun, seorang pelawak solo wanita kelahiran Singapura tanpa rasa bersalah bertindak menghina Malaysia menerusi lawak jenaka yang dipersembahkan dalam sebuah program di negara terbabit pada Selasa.

Menerusi satu video berdurasi 1.29 saat yang tular di media sosial, pelawak yang dikenali sebagai Jocelyn Chia beberapa kali dengan sengaja mempersenda Malaysia dalam sketsa komedinya.

Wanita terbabit membangkitkan isu perkauman serta membandingkan kemajuan antara Malaysia dan negaranya.

Menurutnya, ekonomi Malaysia jauh lebih rendah dan masih dikategorikan sebagai negara yang sedang membangun, berbanding Singapura yang diiktiraf sebagai negara dunia pertama (first world country).

"First world country, third world mentality" - Pelawak Singapura hina Malaysia dalam lawaknya

“Apabila perdana menteri saya muncul di televisyen untuk mengumumkan anda menyingkirkan kami, beliau menangis. Memikirkan kami tidak mampu bertahan tanpa kamu.

“Tapi 40 tahun kemudian, kami menjadi negara dunia pertama. Dan kamu pula jadi apa sekarang? Masih sebuah negara yang sedang membangun. Boooo,” katanya.

Selain itu, Jocelyn turut menyentuh isu kontroversi berkaitan tragedi kehilangan pesawat milik Malaysia, MH370, dalam komedi yang dipersembahkan.

“Kenapa kamu tidak melawat kami dalam 40 tahun? Ya, kamu cuba untuk itu tapi pesawat tak boleh terbang. Apa? Pesawat Malaysia hilang tak lucu? Some jokes don’t land (Beberapa jenaka tidak menjadi), tapi ia menjadi di Singapura,” ujarnya lagi.

Kedengaran penonton pada acara berkenaan memberikan tepukan gemuruh dan bersorak kerana terhibur dengan komedi yang dipersembahkannya.

Bagaimanapun, rata-rata warga maya khususnya rakyat Malaysia mengecam pelawak berkenaan dan menganggap lawak jenaka yang dipersembahkan bersifat agak keterlaluan serta tidak mengambil kira sensitiviti sesebuah negara.

Malah mereka menggesa pihak polis menjalankan siasatan terhadap pelawak wanita tersebut ekoran tindakannya yang membuat penghinaan terang-terangan terhadap Malaysia.

“Komedi yang sangat low class. Kasihan kamu.

“Harap kita banned dia daripada masuk ke Malaysia dan guna produk Malaysia di Singapura juga.

“Negara dunia pertama, mentaliti kelas ketiga.

“Saya harap kerajaan kamu ambil tindakan,” demikian antara komen netizen.

BACA:
Kecoh dekat media sosial tentang bau wangi yang terjadi, tak sangka ada kisah sebenar disebaliknya
Wajah sebenar di sebalik keindahan gunung Everest, banyak sampah dan najis dekat tempat perkhemahan
Anak berusia 13 tahun sakan berbelanja guna duit simpanan ibu, lesap RM290,000 beli permainan video

Leave a Comment