TerasMalaysia

Gara-gara kos dedak semakin mahal, penternak guna ketum bagi makan haiwan ternakan

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Gara-gara kos dedak semakin mahal, penternak guna ketum bagi makan haiwan ternakan.

Dalam situasi krisis ekonomi global, beberapa negara mengalami peningkatan kos keperluan asas yang memberi kesan tidak langsung kepada banyak pihak. Kos barang mentah juga meningkat, menimbulkan bebanan kepada masyarakat.

Seorang peternak di Jelebu mengambil inisiatif untuk menggunakan pokok ketum ayam sebagai alternatif kepada makanan ternaknya akibat kenaikan harga dedak ternakan sejak awal tahun, seperti yang dilaporkan oleh BuletinTV3.

Jamalludin Mohd Isa, seorang pesara kerajaan berusia 59 tahun yang tinggal di Kampung Kuala Pah, menceritakan bahawa beliau memelihara 250 ekor ayam kacukan kampung, 115 ekor itik nila, dan 14 ekor kambing di belakang rumahnya.

Gara-gara kos dedak semakin mahal, penternak guna  ketum bagi makan haiwan ternakan

“Pada masa ini, harga dedak adalah RM154 untuk satu guni berat 50 kilogram, manakala dedak jagung berharga RM73 untuk satu guni berat 40 kilogram. Untuk makanan ternakan, saya memerlukan 10 guni dedak dan empat guni jagung setiap bulan,” katanya.

Untuk mengurangkan kebergantungan pada dedak yang mahal ini, Jamalludin kini aktif menanam pokok ketum ayam sebagai makanan alternatif untuk ternakannya.

Beliau menyatakan bahawa 20 batang pokok ketum ayam yang ditanam pada masa ini tidak mencukupi, terutama kerana ia sangat diminati oleh haiwan ternakan, terutama kambing.

“Daun ketum ayam lebih berkhasiat dan mengandungi lebih banyak protein berbanding rumput napier, malah pokok ini mudah dijaga. Melalui pemerhatian, ternakan yang diberi makan daun ketum ayam lebih sihat dan ini membantu mengurangkan kebergantungan kepada dedak. Ia juga sesuai untuk diberikan kepada ternakan ruminan yang memerlukan makanan berkhasiat untuk pertumbuhan,” tambahnya.

BACA:
Pemuda buat lawatan ke kampung bunian, siap rakam tunjuk suasana berada di sana
Rezeki ‘terpijak’ pemandu teksi, penumpang bagi RM5,000 untuk perjalanan ke lapangan terbang
Wanita cari perempuan yang sanggup jadi isteri kedua suaminya, siap bagi syarat dan elaun RM3,000 setiap bulan

Leave a Comment