TerasMalaysia

Gara-gara mahu derma darah, pesakit HIV ‘kantoi’ tipu pihak hospital tentang aktiviti seksualnya

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Gara-gara mahu derma darah, pesakit HIV ‘kantoi’ tipu pihak hospital tentang aktiviti seksualnya. Seorang lelaki warga Malaysia berusia 27 tahun, telah dijatuhi hukuman penjara tiga bulan dua minggu selepas mengaku bersalah atas kesalahan di bawah Akta Penyakit Berjangkit.

Menurut laporan The Straits Times, lelaki itu berbohong kepada pihak berkuasa mengenai aktiviti seksualnya dan bertindak menderma darah yang didapati telah terdedah kepada HIV.

Menurut dokumen mahkamah, lelaki itu telah melakukan hubungan seksual dengan bekas teman wanitanya, tetapi tidak didedahkan butiran mengenai status HIV mereka pada masa itu.

Lelaki itu kemudiannya memutuskan untuk menderma darah lagi dan dikehendaki melengkapkan soal selidik penilaian kesihatan penderma.

Dia ditanya sama ada dia melakukan hubungan seks dengan lebih daripada seorang pasangan dalam tempoh 12 bulan yang lalu dan jika dia pernah melakukan hubungan seks dengan lelaki lain, dia menjawab “tidak” untuk kedua-dua soalan.

Gara-gara mahu derma darah, pesakit HIV ‘kantoi’ tipu pihak hospital tentang aktiviti seksualnya

Pemeriksa perubatan daripada kumpulan perkhidmatan darah Penguasa Sains Kesihatan (HSA) menemu bual lelaki itu selepas dia melengkapkan soal selidik dan memberi amaran kepadanya bahawa dia boleh didakwa jika mana-mana jawapan yang diberikan adalah palsu atau mengelirukan.

Walaupun diberi peringatan, lelaki itu tidak meminda jawapannya dan meneruskan rancangannya untuk menderma darah. Beliau juga tidak menghubungi talian hotline 24 jam selepas membuat sumbangan.

Darahnya kemudiannya diuji dan didapati dijangkiti HIV. Semasa temu bual berikutnya dengan doktor dari kumpulan perkhidmatan darah HSA, pesalah itu mengaku bahawa dia telah melakukan hubungan seks dengan lelaki lain.

Seorang pegawai kesihatan awam MOH datang bertemu dengannya tiga hari kemudian, dan dia memberitahu tentang aktiviti seksualnya. Penguatkuasa KKM juga telah dimaklumkan.

BACA:

Hanya kerana satu komponen ini, kipas yang lama seakan baru, laju macam bilah helikopter

Gara-gara suami jalan hukum dalam penjara, wanita ini sanggup buat ‘bersama’ dengan anak lelakinya

Akibat cuaca panas yang terlampau masa ini, banyak kesan berupa tapak kaki ditemui

Leave a Comment