TerasMalaysia

Gara-gara tiru Tiktok, pelajar hampir kehilangan rumah hanya kerana sekeping roti

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Gara-gara tiru Tiktok, pelajar hampir kehilangan rumah hanya kerana sekeping roti. Tindakan seorang pelajar di London yang mahu mencuba trend TikTok membawa pada apabila ia menjadi punca rumahnya terbakar, lapor Daily Mail.

Pelajar universiti berkenaan dilapor cuba meniru trend membakar roti keju berpandukan tips popular di aplikasi perkongsian video tersebut.

Difahamkan pelajar berkenaan membiarkan roti yang dibakar menggunakan pembakar tanpa pengawasan hingga menyebabkan kebakaran berlaku.

Padah tiru “Hacklife” Tiktok, rumah terbakar

Susulan daripada itu, empat buah jentera bomba dipanggil ke tempat kejadian di kampus Avery Hill Universiti Greenwich di tenggara London. Bomba yang menerima panggilan kecemasan kira-kira 10.40 pagi waktu tempatan memerlukan masa selama 40 minit untuk mengawal kebakaran.

*Gara-gara tiru Tiktok, pelajar hampir kehilangan rumah hanya kerana sekeping roti*

Menurut laporan Daily Mail, seramai 12 anggota bomba dari empat balai berbeza bertungkus-lumus memadamkan api dalam operasi tersebut.

Kebakaran tersebut telah menyebabkan sebahagian besar dapur rumah tersebut musnah dijilat api. Mujurlah, tiada sebarang korban nyawa dilaporkan.

Rakaman keadaan rumah selepas api berjaya dipadam menunjukkan dapur rumah terbakar dengan dinding hitam dan peralatan yang musnah.

Rumah nyaris terbakar penuhPasukan Bomba London (LFB) mengatakan sebahagian daripada tingkat bawah blok tiga tingkat telah rosak akibat kebakaran.

“Kebakaran berlaku selepas seorang pelajar membakar roti bersama keju menggunakan pembakar roti. Roti kemudian dibakar tanpa pengawasan,” kata pihak bomba.

Pihak berkuasa mengingatkan orang ramai agar menggunakan produk elektrik seperti pembakar roti mengikut saranan yang ditetapkan oleh pengeluar.

Jelas bomba lagi, pembakar roti juga perlu dibersihkan selalu dan ia tidak direka untuk digunakan membakar selain daripada roti.

“Bukan sahaja ia menjana haba ke permukaan, tetapi serpihan sisa kering dari bahagian bawah pembakar boleh menyebabkan api menyala.

Selain itu, pihak bomba menasihatkan untuk memastikan permukaan kerja dapur tidak sarat dengan barangan elektrik lain terutamanya berhampiran bahagian pembakar roti dan dapur masak.

Hal ini kerana ia secara tidak sengaja boleh mengakibatkan berlakunya kebakaran.

Terdahulu, viral sebuah video ”hacklife” yang dimuat naik di laman TikTok dimana berkongsi tips bagaimana membuat roti bakar keju hanya dengan menggunakan pembakar roti.

@muetze_katze 🍞😍 #toast #toaster #family #bread #breakfast #lifehack #lifehacks #brot ♬ I Feel Good – Orchester Hugo Strasser

BACA:

Baby Shima tampil dengan pakaian sopan masa persembahan, tercengang netizen bila tengok

Nelayan jumpa spesis baru diperairan, badan sebiji macam lipas

8 bulan hamil, gadis berusia 12 tahun ni kuat semangat kerana bakal digelar ibu muda

Leave a Comment