Geram dengan alunan lagu dangdut yang kuat dan bingit, penarik beca diminta tukar ‘genre’ lagu

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Geram dengan alunan lagu dangdut yang kuat dan bingit, penarik beca diminta tukar ‘genre’ lagu.

Semua 370 operator beca yang beroperasi di sekitar Banda Hilir diminta untuk memainkan lagu kebangsaan dan lagu tradisional Melaka, khususnya Dondang Sayang, sebagai gantian kepada dangdut ketika membawa pelancong.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Warisan, Seni, dan Budaya Negeri, Datuk Abdul Razak Abdul Rahman, menyatakan bahawa cadangan ini seharusnya diikuti oleh operator beca seiring dengan sambutan Tahun Melawat Melaka (TMM) 2024.

Cadangan ini adalah sebahagian usaha untuk memperkenalkan budaya Melaka dengan memainkan lagu-lagu Melayu asli, terutamanya Dondang Sayang, kepada pelancong luar.

“Mereka juga diminta untuk tidak memainkan muzik terlalu kuat, kerana boleh menyebabkan ketidakselesaan dan gangguan kepada pelancong yang menaiki beca di sekitar kawasan Banda Hilir.

“Kami telah menerima banyak aduan dari pelancong yang merasa tidak selesa dengan bunyi muzik yang dimainkan terlalu kuat dan bising, terutama apabila mereka memainkan lagu dangdut.

Geram dengan alunan lagu dangdut yang kuat dan bingit, penarik beca diminta tukar 'genre' lagu

“Bukan bermaksud mereka tidak boleh memainkan muzik, tetapi hendaklah cukup kedengaran bagi pelancong yang menaiki beca itu,” katanya kepada wartawan selepas Majlis Penyampaian Amanat Sempena TMM 2024 dan Pembaharuan Lesen Beca oleh Majlis Bandaraya Bersejarah Melaka (MBMB) di Dewan Perzim, Jalan Kota, hari ini.

Selain itu, Abdul Razak menyatakan bahawa operator beca juga digalakkan untuk tidak mengenakan caj yang berlebihan tetapi mengekalkan kadar RM25 untuk kurang dari sejam dan RM40 untuk sejam.

Menurutnya, kerajaan negeri telah menerima aduan bahawa sesetengah daripada mereka mengenakan harga yang ‘melampau’ kepada pelancong.

“Saya berharap mereka mematuhi harga standard; jika pelancong menyebarkan isu negatif ini, secara tidak langsung, perkhidmatan beca di Melaka akan memberi kesan kepada seluruh industri beca,” katanya.

Abdul Razak menyebut bahawa MBMB juga sedang mempertimbangkan untuk membuka laluan baru dengan lima stesen beca untuk mengambil dan menurunkan penumpang.

Katanya, perkara ini masih dalam peringkat perbincangan dan akan diputuskan sebelum 25 Disember ini.

“Laluan asal dari Dataran Quayside melalui Medan Samudera, Menara Taming Sari, dan Bastion House akan dipertahankan, dan laluan baru akan ditambah dari Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan melalui Muzium Kesultanan Melayu Melaka dan masuk semula ke Bangunan Stadthuys,” jelasnya.

BACA:
Walaupun berada didalam kereta yang terbakar, tumbler jenama milik wanita ini masih elok dan boleh diguna pakai
Penternak muda kongsi rahsia jadi jutawan, memiliki rumah dan kenderaan sendiri pada umur 19 tahun
Suami bakal dipenjara 5 tahun jika lupa hari lahir isteri

Leave a Comment