TerasMalaysia

Gigih seorang guru, sanggup tinggal dalam stor selama 3 tahun demi tanggungjawab yang digendong

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Gigih seorang guru, sanggup tinggal dalam stor selama 3 tahun demi tanggungjawab yang digendong.

Guru-guru mengorbankan sebagian besar hidup mereka untuk mendidik anak murid, meskipun mereka terpaksa menghadapi kesusahan sepanjang perkhidmatan mereka.

Itulah kisah yang dikongsi oleh seorang guru besar dari Sekolah Kebangsaan Ulu Ansuan, Telupid, Sabah, yang dikenali sebagai Cikgu George Odol, dalam sebuah video yang dimuat naik di TikTok.

Dalam video tersebut, beliau memperlihatkan stor sekolah yang telah menjadi tempat tinggalnya selama lebih dari tiga tahun semasa bertugas sebagai seorang guru.

Menurut Cikgu George Odol, pada tahun 1999 ketika sekolah tersebut dibina, guru-guru terpaksa tinggal di rumah orang kampung dan kelas yang diubah suai kerana tidak ada rumah guru yang disediakan.

“Pada tahun 2020, ketika saya ditugaskan di sekolah ini, saya terpaksa tinggal di stor prasekolah dengan keluasan 144 kaki persegi. Agak sedih juga, sebagai seorang pegawai pendidikan, pentadbir sekolah, guru besar, terpaksa tinggal di rumah begini. Saya berkongsi dapur dan kamar mandi prasekolah,” katanya.

Gigih seorang guru, sanggup tinggal dalam stor selama 3 tahun demi tanggungjawab yang digendong

Cikgu George Odol menyatakan kesedihannya, namun juga menerima keadaan sebagai guru pedalaman yang berkorban demi murid-murid dari suku kaum Kadazan Dusun.

“Saya bersara wajib pada 27 November ini. 10 hari lagi sebelum menamatkan perkhidmatan sebagai seorang guru,” tambahnya.

Walaupun sebuah rumah panjang tujuh pintu telah dibina menjelang akhir perkhidmatannya, Cikgu George Odol memberi keutamaan kepada guru-guru yang berasal dari luar daerah Telupid.

Videonya, yang telah ditonton oleh 29,500 orang, mendapat sokongan daripada orang ramai yang mendoakan Cikgu George Odol atas pengorbanannya dan meminta kementerian untuk memandang serius isu ini.

“Saya merasakan bahawa cikgu adalah seorang pentabir yang sangat baik. Selamat bersara cikgu,” kata Anga.

“Tahniah Guru Besar George. Pemimpin dan pendidik hebat. Pendidik berjiwa besar. Selamat bersara dari saya dan warga Sekolah Kebangsaan Pekan Tamparuli,” kata Jasnie Omar.

“Masalah asas dalam sistem persekolahan kita yang hanya dipandang sebelah mata oleh pihak pemimpin negeri,” kata seorang pengguna.

@mr.george_odol #fyp#universal#malaysiatiktok🇲🇾 ♬ bunyi asal – GEORGE ODOL
BACA:
4 selebriti yang namanya naik suatu ketika dahulu, ini yang terjadi kepada mereka selepas ‘menghilangkan diri’
Tanpa segan silu, budak berusia 6 tahun selamba hisap vape dekat kedai makan
Tak payah pergi luar negara, dekat Semenyih pun dah ada cat jalan “Glow in the dark”

Leave a Comment