TerasMalaysia

Graduan universiti hasilkan laman web mengesan kegunaan ChatGPT dikalangan pelajar buat ramai kecut perut

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Graduan universiti hasilkan laman web mengesan kegunaan ChatGPT dikalangan pelajar buat ramai kecut perut

Sejak munculnya laporan pelajar menggunakan ChatGPT untuk menyelesaikan tugasan yang diberi, para pensyarah mula mahu mengetahui cara mengesan penggunaan ChatGPT di dalam tugasan.

Hal ini kerana penyalahgunaan ChatGPT ini bukan sahaja tidak telus malah menyukarkan para pensyarah untuk mengetahui tahap pemahaman seseorang pelajar di dalam kelasnya. Dalam mengatasi masalah tersebut, para pensyarah boleh mempelajari cara mengesan penggunaan ChatGPT di dalam tugasan menerusi GPTZero.

Untuk makluman, GPTZero merupakan sebuah laman web yang menawarkan servis mengesan teks yang dirangka sama ada dibuat oleh manusia atau kecerdasan buatan. Menariknya, GPTZero ini direka oleh seorang graduan yang menuntut di Princeton University.

Beliau mengumumkan aplikasi GPTZero pada bulan Januari 2023 lalu dan kini mempunyai lebih sejuta penguna menerusinya. Difahamkan ia telah direka sebagai satu alat untuk mengesan plagiat menggunakan ChatGPT dikalangan pelajar universiti.

Setelah kita tahu sedikit sebanyak berkenaannya, mari pelajari cara mengesan penggunaan GPTZero menerusi tutorial di bawah.

Cara mengesan penggunaan ChatGPT

1. Lawati laman rasmi GPTZero dengan klik di sini.

2. Kemudian, masukkan teks yang diambil daripada tugasan pada ruangan yang disediakan. Minimum aksara pula haruslah 250 dan ke atas. Selain teks, anda juga boleh menyemak teks berasaskan fail pdf, txt dan docx.

3. Selepas sudah menampal teks pada ruangan tersebut, lalu tanda pada terma dan syarat dan klik pada GET RESULT.

4. Akhir sekali, anda bakal dipaparkan dengan keputusan sama ada rangka teks yang ditampal itu adalah hasil manusia atau pun kecerdasan buatan. Seperti contoh di bawah, GPTZero berjaya mengesan yang teks disemak itu adalah hasil tulisan sepenuhnya daripada AI.

Untuk makluman, GPTZero ini boleh diakses secara percuma namun dapat versi berbayar yang lengkap dengan beberapa akses ciri tambahan seperti semakan dengan skala yang lebih besar dan sebagainya.

Jadi selepas ini para tenaga pengajar bolehlah melakukan semakan dengan terperinci terhadap tugasan yang diberikan pada pelajar. Dengan ini, masalah plagiat dapat diatasi dengan lebih efektif.

Sumber

Baca : Rakan dedah perangai sebenar suami belakang isteri, sembang dari lewat malam sampai lepas sahur

Leave a Comment