TerasMalaysia

Gunung padang di Indonesia dikatakan piramid tertua di dunia, dibina secara berperingkat ribu tahun dahulu

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Gunung padang di Indonesia dikatakan piramid tertua di dunia, dibina secara berperingkat ribu tahun dahulu.

Telah menjadi kebiasaan bagi kita untuk mengaitkan piramid dengan negara Mesir. Namun, siapa sangka kini terdapat penemuan di Indonesia yang didakwa memiliki struktur piramid tersendiri yang telah berusia ribuan tahun.

Piramid yang tersembunyi di bawah bukit di sebuah pulau di Jawa Barat, Indonesia, mungkin menjadi piramid tertua di dunia.

Penemuan ini diumumkan oleh sebuah pasukan penyelidik yang terdiri daripada ahli arkeologi, geofizik, dan geologi, termasuk pengarang Danny Hilman Natawidjaja dari Agensi Penyelidikan dan Inovasi Nasional Indonesia dalam makalah yang diterbitkan bulan lalu dalam jurnal arkeologi antara disiplin ‘Archaeological Prospection’.

Tempat pertapaan yang dianggap suci

Gunung Padang, yang juga dikenali sebagai ‘Gunung Menjadi Tempat Pertapaan’ (Mountain of Enlightenment), terletak di puncak gunung berapi yang telah pun musnah dan dianggap sebagai tapak suci oleh penduduk tempatan. Sejak tahun 1998, Gunung Padang telah diisytiharkan sebagai warisan budaya negara.

Gunung padang di Indonesia dikatakan piramid tertua di dunia, dibina secara berperingkat ribu tahun dahulu

Pasukan penyelidik mendokumentasikan kajian tapak ini dengan melakukan penggerudian ke dalam pusat bumi, menggali parit, dan mengambil sampel tanah. Menurut jurnal tersebut, tinjauan lapangan di Gunung Padang bermula pada Oktober 2011 dan berlangsung sehingga Oktober 2014. Pasukan tersebut menggunakan radar penembusan tanah untuk mengambil imej di bawah permukaan, melakukan penggerudian teras, dan menerap teknik penggalian parit.

Didakwa sebagai piramid hasil buatan manusia

Penyelidik menyimpulkan bahwa Gunung Padang mungkin bukanlah bukit semula jadi, tetapi merupakan struktur seperti piramid. Terdapat perbezaan pendapat dalam kalangan sarjana mengenai sifat Gunung Padang, dengan beberapa berpendapat bahawa ini adalah piramid hasil buatan manusia, sementara yang lain mengatakan ia adalah pembentukan geologi semula jadi.

Pasukan penyelidik menemui bukti bahawa sebahagian besar Gunung Padang adalah hasil pembinaan manusia, dengan struktur itu dibina secara berperingkat dan mengambil masa beribu-ribu tahun. Bagian tertua dari struktur piramid ini juga dikatakan dibina antara 14,000 hingga 25,000 tahun yang lalu. Selain itu, terdapat bukti ‘rongga besar’ yang mungkin merupakan ruang tersembunyi di dalam piramid.

Menurut penyelidikan mereka, Gunung Padang mungkin bermula sebagai bukit lava semula jadi sebelum dipahat dan kemudian diselubungi secara seni bina semasa tempoh glasier terakhir antara 25,000 dan 14,000 sebelum Masihi.

Lebih tua daripada piramid Giza di Mesir

Dengan penemuan ini, Gunung Padang dianggarkan berusia sekurang-kurangnya 16,000 tahun. Ini menjadikan Gunung Padang berpotensi menjadi piramid tertua di dunia, lebih tua daripada semua monumen dan piramid Giza di Mesir, serta binaan batu terkenal seperti Stonehenge di England.

Penemuan Gunung Padang pertama kali dilaporkan semula oleh penjajah Belanda pada tahun 1980 dan merupakan gunung berapi yang terletak di Jawa Barat.

BACA:
Mesin judi rupanya tercipta dan dibina pada tahun 1890 oleh lelaki yang berasal dari Jerman
Arak Korea yang diperbuat daripada najis budak, didakwa memiliki khasiat yang tersendiri
Jaguar ‘sadai’ keluaran 1958 bakal dijual dengan harga RM576,000 selepas 25 tahun terbiar

Leave a Comment