TerasMalaysia

Hanya tukar nama kepada ‘sulam’, ramai remaja terjebak dengan teknik licik ini

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Hanya tukar nama kepada ‘sulam’, ramai remaja terjebak dengan teknik licik ini

Haram hukumnya untuk seseorang muslim mencacah tatu di badan walaupun ia hanya tatu sementara .

Sejak akhir-akhir ini media sosial dikejutkan dengan trend terkini dikenali sebagai ‘sulam nama’ dalam kalangan remaja.

Jika dilihat daripada video yang tular, istilah sulam nama itu tak ubah seperti perbuatan mencacah tatu di badan namun ia dikatakan bukan bersifat kekal.

https://www.tiktok.com/@crystalbluebeutician/video/7203609794626768155?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7179897932660098562

Difahamkan perkhidmatan sulam nama yang disediakan pakar kecantikan ini boleh hilang dalam masa tiga bulan sehingga setahun.

Malah spa dan beberapa klinik kecantikan juga turut mempromosikan teknik sulaman ini dengan mengatakan ia bukan mencacah tatu.

Susulan itu orang ramai mula cemas dengan penularan trend berkenaan kerana dibimbangi menjadi ikutan anak muda beragama Islam.

“Sayang… ini cara mencacah tatu. Panggillah ia sulam, silam atau salam pun, tatu tetap tatu.

“Memanglah tak kekal lama sebab prosedur tak menembusi cukup dalam (kulit) untuk menjadi lebih kekal… But this is still tattooing,” tulis pelayar Twitter yang berkongsi video berkenaan.

Hantaran itu ternyata turut tidak disenangi ramai yang rata-rata mengingatkan bahawa mencacah tatu atau sulam nama ini juga bertentangan dengan hukum syarak kerana tidak boleh ditanggalkan dan bukan telus air.

“Nak sedapkan hati cakap sulam.

“Bersungguh nak halalkan sesuatu benda atau cara. Sama macam sulam bedak, pemerah pipi dan bibir. Banyak spa dan beautician buat servis ni.

“Sebenarnya saya ingin tahu tentang perkara ini lepas tengok di TikTok. Bila tanya artis pencacah tatu, mereka cakap ia akan pudar lepas satu hingga dua tahun.

“Tapi andai kata saya meninggal lagi tiga bulan. Adakah ia masih akan pudar? Dan mereka berkata tidak. Jika anda mati, air mengalir dari badan, dan tatu kekal selama-lamanya,” komen netizen.

Sumber

Baca : Wanita ini sanggup jual telefon bimbit terpakai siap bagi free gambar seksi sendiri demi raih untung

Leave a Comment