TerasMalaysia

Hidup sekumpulan nelayan berubah menjadi kaya lepas jumpa bangkai ikan paus di laut

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Hidup sekumpulan nelayan berubah menjadi kaya lepas jumpa bangkai ikan paus di laut. Seperti kata orang rezeki itu tak pernah salah alamat. Datang tanpa diduga dan pergi pun tak diduga. Sekumpulan nelayan seramai 35 orang di negara Yaman langsung tidak menyangka akan tuah mereka pada hari tersebut.

Ketika itu, salah seorang nelayan dari Seriah memberitahu mereka pada waktu pagi akan penemuan seekor ikan paus terapung di laut dan memberitahu ianya mungkin mengandungi sesuatu yang berharga dipanggil ambergris.

Mereka pun mengambil keputusan untuk datang meninjau dan mereka berjaya menemui seekor bangkai ikan paus kira-kira 26 kilometer dari pantai bandar pelabuhan selatan Aden dan membawanya ke daratan dengan menggunakan beberapa kapal nelayan untuk menyeretnya.

Hidup sekumpulan nelayan berubah menjadi kaya lepas jumpa bangkai ikan paus di laut

Nelayan-nelayan itu pun membelah perut ikan paus seberat 128kg itu dan alangkah terkejut dan gembiranya mereka apabila menemui benda yang sangat bernilai di pasaran dunia iaitu ambergris.

Ambergris ini merupakan bahan berkualiti tinggi yang digunakan untuk menghasilkan minyak wangi berkualiti tinggi.

Selain itu, ambergris ini juga digunakan untuk agen perasa dalam minuman keras dan kopi atau kemenyan yang popular pada zaman China kuno, Mesir dan beberapa tempat lain.

Ambergris yang diperoleh oleh nelayan-nelayan tersebut telah dibeli oleh seorang peniaga Arab yang berminat dan terus membelinya dengan harga $1.5 juta atau lebih kurang RM6.35 juta ataupun lebih kurang 371 Juta YER (Yemeni Rial).

Duit yang diperoleh daripada penjualan ambergris itu pun dibahagikan sesama mereka.

“Kehidupan kami berubah selepas kejadian,” kata salah seorang nelayan yang dikenali sebagai Abdulhakeem.

Menurutnya dia menggunakan duit tersebut untuk membina rumahnya, manakala rakan-rakannya yang lain pula ada yang membeli kapal, membina dan juga membaiki rumah sedia ada.

“Kami hanyalah orang biasa, nelayan yang mencari hasil tangkapan setiap hari,” kata seorang lagi nelayan, Salim Sharf.

BACA:
Guna 4 bahan ini untuk hilangkan bau kepam di ruangan rumah, kos mampu milik dan cara yang senang
Anak jilat gula-gula dalam kedai, ibu selamba tak bayar dan berlalu pergi lepas ditegur ‘staff’
Bukan nombor plat asal kereta, JPJ gesa pemilik tampil buat laporan berkenaan isu yang tular

Leave a Comment