TerasMalaysia

Hospital menjadi huru-hara apabila salah satu pesakit tiba-tiba bersalin setelah koma selama 26 tahun

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Hospital menjadi huru-hara apabila salah satu pesakit tiba-tiba bersalin setelah koma selama 26 tahun. Andai ada ahli keluarga koma, kita pasti mengharapkan keajaiban untuk mereka bangkit meneruskan hidup. Namun bagi kejadian di Arizona, Amerika Syarikat, berita seorang wanita koma berusia 29 tahun yang mengandung tanpa pasangan telah mengejutkan ramai.

Patient sudah terlantar sejak usia 3 tahun

Berlaku sekitar 4 tahun lalu, kisah itu tular kembali di laman TikTok. Difahamkan, patient berkenaan sudah ditempatkan di Pusat Rawatan Hacienda sejak tahun 1992 lagi. Selama lebih 26 tahun, hidupnya diuruskan 100% oleh perawat di sana. Hinggalah pada 29/12/2018, dia tiba-tiba melahirkan seorang bayi tanpa sebarang komplikasi.

Bayi mungkin membesar dengan pelbagai komplikasi

Hospital menjadi huru-hara apabila salah satu pesakit tiba-tiba bersalin setelah koma selama 26 tahun

Pihak keluarga benar-benar terkejut. Peliknya, pekerja di sana tidak perasan kerana menganggap perut besar patient itu sebagai masalah penghadaman dan isu kenaikan berat badan sahaja. Jadi waktu itu, mereka hanya mengambil langkah kurangkan porsi makanan harian. Bayi itu selamat dilahirkan, namun mungkin mengalami masalah tumbesaran memandangkan ibunya makan banyak ubat sepanjang terlantar.

Ujian DNA dijalankan melibatkan semua petugas lelaki Hacienda

Hospital menjadi huru-hara apabila salah satu pesakit tiba-tiba bersalin setelah koma selama 26 tahun

Sampel DNA semua petugas lelaki di Hacienda segera diambil untuk disesuaikan dengan DNA bayi tadi. Keputusan ujian genetik itu diperolehi pada 22/1/2019, Nathan Sutherland yang merupakan seorang jururawat dikesan sebagai pelaku di sebalik kehamilan terbabit. Dari 2012-2018, Nathan menguruskan wanita malang itu dan siapa sangka ia menjadi peluang melampiaskan nafsu secara berulang kali. Pada Disember 2021, bapa kepada 4 orang anak itu akhirnya dikenakan hukuman penjara selama 10 tahun.

Hacienda ada rekod pengabaian patient lain juga

Ibu bapa wanita itu kemudiannya membetulkan kenyataan bahawa anak mereka bukanlah koma. Sebaliknya mula menjadi kurang upaya akibat sawan ketika bayi. Meskipun terlantar, dia masih mampu membuka mata dan boleh merasai sentuhan. Pusat Rawatan Hacienda kemudiannya disaman akibat faktor pengabaian, CEO utamanya meletakkan jawatan dan ia ditutup pada Februari 2019.

@khalilslife woman becomes pregnant in coma 😳 #coma #police #pregnant #crazy #mother #baby ♬ Occult/Mystery/Horror Suspense(844669) – mm

BACA:
“Kalau dia baca saya remind” – Individu dedah Linda Rafar tak bayar hutang sejak 2006, siap datang rumah minta
Isteri pelik dengan sikap suami, malas membantu dan kuat tidur, semua terbongkar masa tengok telefon
Pelajar terkejut jumpa kepala tikus dalam nasi yang dijamah, mati-mati pihak kantin kata leher itik

Leave a Comment