TerasMalaysia

Ibu lihat kesan gigitan dan lebam dilengan anak, terkejut bila dapat tahu taska jaga budak macam banduan

Ibu lihat kesan gigitan dan lebam dilengan anak, terkejut bila dapat tahu taska jaga budak macam banduan. Kesan cakar, gigit dan cubit pada tubuh anak membongkar sikap tidak bertanggungjawab guru taska.

Terkejut melihat keadaan anak perempuanya itu, Puan El Ameerah segera membuat laporan polis. Hasil daripada laporan polis, Puan El Ameerah dapat melihat klip video dari kamera litar tertutup taska tersebut.

Lebih mengejutkan lagi, ramai kanak-kanak diletakkan di dalam bilik isolasi dari pagi sehingga petang tanpa pengawasan rapi. Insiden ini membuatkannya kecewa kerana bilik darjah anak-anak hanyalah “wayang” untuk mengaburi mata ibu bapa.

Ibu lihat kesan gigitan dan lebam dilengan anak terkejut bila dapat tahu taska jaga budak macam banduan

Masih lagi dalam siasatan polis, ibu ini berharap ada keadilan sewajarnya untuk anaknya. Ikuti perkongsian ini.

Bismillahirrahmanirrahim.

After 3 bulan kumpul kekuatan dan after dah cuba macam-macam cara, saya rasa dah tiba masanya untuk saya disclose di sini apa yang terjadi kepada Maryam. Semoga menjadi pengajaran bagi semua pihak dan semoga Maryam mendapat pembelaan sewajarnya.

Insiden ini berlaku pada awal Januari 2023. Iaitu pada hari ketiga Maryam di taska baru. Dan Maryam masa tu baru berusia 1 tahun 1 bulan. On the first day, Maryam was really happy. Dia jalan sendiri masuk ke pintu entrance. She looked so excited sampai lupa nak babai ummi dan abah. Petang tu, abah fetch Maryam di taska dan abah bagitahu ummi yang Maryam menangis kuat bila nampak abah di pintu.

Ummi mula rasa tak sedap hati. Because di taska lama, Maryam usually happy je sewaktu pergi dan balik. Jarang Maryam menangis or look stress. I think ramai followers and friends pun pernah tengok gelagat Maryam di story ummi especially bila sampai taska and sewaktu nak balik. Di taska lama, Maryam memang rapat dengan teacher and mudah nak hand over pagi-pagi.

Ibu lihat kesan gigitan dan lebam dilengan anak, terkejut bila dapat tahu taska jaga budak macam banduan

Jadi di taska baru ni, bila Maryam cranky balik first day tu, ummi mula² cuba nak bersangka baik. Maybe Maryam take time nak adapt tempat baru atau maybe terlalu penat berjalan & bermain. Plus, taska baru ni besar dan fasilitinya memang wayyy better dari taska sebelum ni. Siap ada mini gym, indoor playground etc.

On the second day, ummi tak bagi abah fetch Maryam. Ummi decide nak pickup Maryam from kindy and nak observe sendiri. Ummi berdiri kat entrance with my phone utk record Maryam’s reaction. Memang obvious Maryam nampak upset.

Ummi hantar video tu kepada nenek. Nenek replied “Muka Yam tak ceria”. Nenek cakap “maybe Yam ngantuk school pagi sampai petang”. Nenek nak sedapkan hati ummi. Takmau ummi fikir buruk-buruk.

Ibu lihat kesan gigitan dan lebam dilengan anak, terkejut bila dapat tahu taska jaga budak macam banduan

Sampai rumah, abah tengok ada kesan merah kat pergelangan tangan. Walaupun kesan tu kecik setompok je, ummi dan abah could sense theres a red flag sign.

Hari ketiga, ummi drop off Maryam macam biasa and notify teacher pasal kesan kat pergelangan tangan.

Tiba-tiba petang tu, teacher kelas Maryam whatsapp gambar tangan Maryam ada kesan lebam dan luka-luka. Teacher cakap “kawan gigit Maryam masa teacher keluar ambik minyak rambut”.

Terbayang keadaan Maryam yang tengah kesakitan. Ummi diam je dlm kereta bcs dalam kepala macam-macam benda fikir.

Sampai je di taska, Maryam nampak lemah sangat. Ummi dan abah terkejut bila tengok rupa-rupanya bukan tangan kiri je ada luka and lebam. Bawah telinga ada kesan. Dekat pipi pun ada kesan. Belakang tapak tangan ada kesan. Tengan kanan ada kesan gigitan.

Kesan gigit, kesan cakar, kesan cubit. Ya Allah. Kesian sangat tengok Maryam masa tu

Abah ambik Maryam and bawa ke kereta. Ummi masa tu tak tahu nak fikir apa dah. Rasa macam gelap sekejap dunia. Ummi cakap kat teacher ummi nak tengok tempat kejadian and apa sebenarnya yang jadi.

Teacher bawa ummi masuk dalam. Masa tu ummi expect teacher akan bawa ummi ke classroom Maryam (kelas toddler 1- 2 tahun). Tapi bila sampai classroom Maryam, teacher cakap kejadian tu berlaku di bilik lain.

BACA:

Takut gambar bersama dengan suami orang tular, kekasih gelap minta pendapat nak saman isteri

5 buku ini bahaya untuk kanak-kanak, terdapat mesej tersembunyi dan agendanya

Pekerja kapal ajar cara macam mana pelayar nak tahu waktu berbuka masa atas kapal

Leave a Comment