TerasMalaysia

Inilah dia varian baru COVID-19 yang dikesan sudah berada dan menapak di Malaysia

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Inilah dia varian baru COVID-19 yang dikesan sudah berada dan menapak di Malaysia

Walaupun negara kita sudah berada di dalam fasa endemik sejak April tahun lalu, lonjakan jangkitan disebabkan subvarian baharu COVID-19 yang digelar Arcturus yang berlaku di India disifatkan pakar akan terus menimbulkan risiko kepada orang ramai.

Penolong Dekan Penyelidikan dan Profesor di Institut Teknologi New York, Rajeev Venkayya telah mendedahkan bahawa varian baharu Arcturus telah pun memasuki Malaysia secara rasmi.

Bagaimanapun, anda tidak perlu risau kerana vaksin semasa yang diterima oleh kita didakwa berkesan dalam melawan varian tersebut. Strain XBB.1.16, subvarian Omicron ini ditemukan di 22 negara termasuk Singapura, Australia, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

Sementara pakar pediatrik di India, Dr Rahul Nagpal berkata siptom utama XBB.1.16 ini untuk orang dewasa adalah menyerupai selsema termasuk keluar bendalir hidung, sakit tekak dan batuk. Kanak-kanak pula datang dengan jangkitan pernafasan mudah seperti batuk, selesema, demam.

Memandangkan varian baharu ini lebih mudah untuk merebak, orang ramai diingatkan untuk tidak berkumpul di tempat awam dan sentiasa memakai topeng pelitup muka sebagai langkah berjaga-jaga.

Baca : Selamba hisap rokok dalam kereta masa isi minyak, dia buat macam dekat rumah je, siap ketis abu

Leave a Comment