Institusi perbankan dunia pernah mengalami 5 sejarah krisis dan kegagalan

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Institusi perbankan dunia pernah mengalami 5 sejarah krisis dan kegagalan

Beberapa kejatuhan kewangan terbesar dalam sejarah dicetuskan oleh keruntuhan bank utama dan institusi kewangan lain, disebabkan oleh faktor seperti amalan pinjaman berisiko, aset buruk dan kekurangan peraturan kerajaan.

5 krisis dan kegagalan institusi kewangan paling besar di dunia. Kerugian yang dicatatkan bukan sedikit, tetapi berbilion-bilion ringgit! Apabila kerugian melibatkan jumlah yang tersangat besar sebegini, sudah pastilah ramai orng awam yang terkesan.

Senarai di bawah disusun berdasarkan jumlah aset yang dimiliki oleh institusi kewangan tersebut sewaktu mengalami krisis dan kegagalan.

5. First Republic Bank Corporation – $32.5 bilion

First Republic Bank Corporation ialah sebuah bank Amerika yang berpangkalan di Texas. Diasaskan sebagai Guaranty Bank and Trust Company pada tahun 1920, pada tahun 1922 ia mengambil nama Republic National Bank of Dallas. Selepas itu bank ini mengambilalih beberapa bank dan melabur dalam yang lain, dan menukar namanya beberapa kali.

Pada masa kegagalannya, First Republic Bank ialah bank terbesar di barat daya dan memegang 20 peratus daripada semua pinjaman yang dibuat oleh bank perdagangan di Texas. Bank ini bergelut untuk menguruskan pinjamannya dengan sewajarnya dan mengikuti perkembangan baharu.

Antara lain, ia gagal mengemas kini penilaiannya walaupun nilai hartanah jatuh 10 hingga 15 peratus setahun. Selain itu, pengurusan bank menggunakan jangkaan sewa yang terlalu optimistik, kadar kekosongan yang rendah dan kadar diskaun yang rendah untuk meramalkan unjuran aliran tunai palsu.

4. Continental Illinois – $40.0 bilion

Continental Illinois adalah, sekurang-kurangnya pada tahun 1984, kegagalan bank terbesar dalam sejarah pada masa itu. Ia pernah menjadi bank komersil ketujuh terbesar di Amerika Syarikat namun bank ini telah ditutup selepas sebahagian besar pendeposit yang mendapat khabar angin mengenai masalah gergasi kewangan ini telah bertindak mengeluarkan kira-kira $10 bilion pada awal Mei tahun itu.

Masalah bank itu bermula pada akhir 1970-an, apabila ia mula memberi tumpuan kepada pinjaman hartanah komersial untuk meningkatkan keuntungan keseluruhan portfolionya. Pengurusan bank itu melabur secara berlebihan dalam projek hartanah berisiko, mengakibatkan kerugian besar semasa krisis hartanah 1980-an dan krisis minyak global.

Keruntuhan Continental Illinois adalah salah satu kegagalan bank terbesar dalam sejarah AS, kerana ia mempunyai aset bernilai $40 bilion pada masa kejatuhannya. Ia juga merupakan tamparan besar kepada sistem perbankan AS, kerana kejatuhan itu mengancam untuk menjejaskan kestabilan keseluruhan sektor kewangan. Kerajaan akhirnya terpaksa bertindak untuk mencegah krisis yang lebih luas, menyelamatkan bank itu dengan pinjaman $4.5 bilion dan mengambil alih pemilikannya.

3. Signature Bank – $118 bilion

Hanya dua hari selepas Silicon Valley Bank ditutup dan dipindahmilik, Signature Bank telah ditutup oleh Jabatan Perkhidmatan Kewangan Negeri New York.Signature Bank berfungsi sebagai bank komersial yang diinsuranskan oleh FDIC, New York yang disewa kerajaan, terutamanya berurusan dengan perniagaan milik persendirian.

Signature Bank telah ditutup pada 12 Mac 2023, selepas pendeposit mengeluarkan sejumlah besar wang berikutan kejatuhan Silicon Valley Bank (SVB). Pengawal selia bimbang penularan berterusan dalam sektor perbankan dan menutup Signature Bank untuk cuba membendung panik.

Signature Bank disenaraikan sebagai bank ke-19 terbesar di Amerika Syarikat oleh S&P Global, dengan aset bernilai $110.36 bilion dan deposit $88.59 bilion pada Disember 2022.

2. Silicon Valley Bank – $209 bilion

Silicon Valley Bank telah dirampas pada 10 Mac 2023, selepas para pelanggannya bertindak mengeluarkan simpanan wang mereka secara besar-besaran akibat panik dengan keadaan Silicon Valley Bank yang mengalami beberapa siri krisis.

Merupakan bank ke 16 terbesar di Amerika Syarikat dan kegagalan ini adalah kegagalan bank kedua terbesar dalam sejarah A.S. selepas kejatuhan Washington Mutual pada 2008. Pada masa kegagalannya, Silicon Valley Bank, yang berpangkalan di Santa Clara, California, mempunyai $209 bilion dalam jumlah aset.

Hampir separuh daripada syarikat teknologi dan penjagaan kesihatan A.S. yang diumumkan tahun lalu selepas mendapat pembiayaan awal daripada firma modal teroka adalah pelanggan Silicon Valley Bank, menurut laman web bank itu.

1. Washington Mutual – $307 bilion

Menjelang akhir tahun 2007, Washington Mutual merupakan salah satu institusi kewangan terbesar di Amerika Syarikat, dengan lebih 2,200 cawangan di seluruh negara dan kira-kira $183 bilion dalam deposit pelanggan.

Sepanjang awal dan pertengahan 2000-an, Washington Mutual secara agresif mengeluarkan pinjaman gadai janji berisiko tinggi kepada peminjam yang mempunyai sejarah kredit yang lemah, yang pada asasnya merupakan punca kepada keseluruhan krisis yang berlaku pada tahun 2008.

Kerajaan persekutuan Amerika Syarikat merampas kawalan bank itu pada September, 2008, menjual asetnya kepada JP Morgan Chase dengan harga $1.9 bilion. Kejatuhan ini memberi impak besar kepada keyakinan pelabur dalam pasaran yang lebih besar pada masa itu kerana Washington Mutual memegang aset bernilai $307 bilion pada masa kejatuhannya.

Baca : Rupanya Mira skandal kepada View Chin sudah berkahwin masa tahun 2020

Leave a Comment