Jaga Jaga Kereta Wira Masih Lagi Panas Dan Masih Dalam Ranking Kereta Selalu Dicuri

Jaga-Jaga Kereta Wira Masih Lagi Panas Dan Masih Dalam ‘Ranking’ Kereta Selalu Dicuri. Majlis Pengurangan Kecurian Kenderaan Malaysia mendedahkan Proton Wira, kereta ikonik Malaysia, juga merupakan kereta yang paling digemari pencuri, mengekalkan statusnya sebagai ‘kenderaan paling dicuri’ selama 11 tahun berturut-turut.

Kenyataan itu dibuat berdasarkan tuntutan yang diterima oleh syarikat insurans. Sebanyak 131 buah Proton Wira dilaporkan dicuri pada 2021, diikuti Proton Iswara dengan 75 kes dilaporkan. Manakala Perodua Myvi pula menduduki tangga ke-6 dalam carta.

Bagi kenderaan buatan luar negara pula, Toyota Hilux paling banyak dicuri dengan 65 kes pada 2021, meletakkannya di tempat keempat, di belakang Perodua Kancil.

“Ada kereta Mercedes-Benz curi dijual pada harga serendah RM10,000, atau Hilux pada harga RM12,000, dan Wira hanya RM3,000.

“Wira merupakan jenama popular ketika itu, dan masih terdapat sejumlah besar di jalan raya walaupun pengeluaran dihentikan pada 2009,” kata koordinator Majlis Pengurangan Kecurian Kenderaan Malaysia, Mas Tina sambil menambah bahawa selalunya pencuri menjadikannya sebagai pembekal alat ganti Wira.

Jaga Jaga Kereta Wira Masih Lagi Panas Dan Masih Dalam Ranking Kereta Selalu Dicuri

Terdahulu influencer dari Britain, Rhys William mengakui model Proton Wira merupakan salah sebuah kereta yang tahan lasak dan steady.

Jadi mana yang ada kereta da siap make up atau standard memg kena jaga jaga kalau tak akhirnya ternganga.

BACA:

Remaja Ini Niat Nak Healing Depan Tasik Tapi Lain Yang Jadi. Nasib Baik Ade Hero Kat Situ

[Video] Pelajar Istimewa Berbangsa Cina Ini Buat Sesuatu Semasa Rakan-Rakannya Sedang Solat Menyentuh Hati Netizen

Mak Cik Ini Bawa Kereta Drift Siap Pusing Corner Jadi Tumpuan Ramai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *