Jemaah solat bercampur lelaki dan perempuan di Pahang, Jakim buka mulut beri penjelasan

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Jemaah solat bercampur lelaki dan perempuan di Pahang, Jakim buka mulut beri penjelasan.

Baru-baru ini, tular sebuah video memaparkan sekumpulan jemaah dilihat sedang menunaikan solat di dalam sebuah ruang yang kelihatan seperti di dalam masjid.

Video tersebut menimbulkan kemusykilan dalam kalangan netizen kerana dilihat seakan-akan lelaki dan perempuan sedang solat dalam keadaan bercampur saf.

Susulan tularnya video tersebut, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) telah menjelaskan dakwaan berlakunya percampuran jemaah lelaki dan wanita ketika menunaikan solat berjemaah.

Menurut JAKIM, dakwaan itu adalah tidak tepat kerana jemaah-jemaah itu difahamkan terlibat dalam program Kem Ibadah Nusantara di Cameron Highlands, Pahang yang diadakan baru-baru ini, lapor Buletin TV3.

Video berkenaan diyakini dirakam dan disiarkan oleh salah seorang peserta program Kem Ibadah Nusantara baru-baru ini yang diadakan di Cameron Highlands.

Jemaah solat bercampur lelaki dan perempuan di Pahang, Jakim buka mulut beri penjelasan

“Program itu adalah anjuran bersama JAKIM, Universiti Islam Antarabangsa (UIA), Persatuan Insaf Pahang (Pertubuhan Bukan Kerajaan (NGO) Komuniti Hijrah Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender (LGBT), beberapa agensi dan institut pengajian tinggi (IPT) lain,” katanya.

Peserta yang terlibat juga adalah majoriti kumpulan transgender yang hadir secara sukarela. Tambahnya lagi, kebanyakan mereka dalam proses berhijrah ke arah yang lebih baik.

“Ada yang sudah berhijrah dan ada yang dalam proses berhijrah. Ada juga dalam kalangan mereka yang masih mirip rupa paras dan penampilan serta pakaian seorang wanita.

“Ketika solat berjemaah, kelihatan berlaku pencampuran jantina kerana golongan mak nyah masih dikira lelaki mengikut jantina asalnya.

“Proses untuk mendidik dan membetulkan cara hidup mereka mengambil sedikit masa. Mohon sama-sama kita doakan,” katanya lagi.

BACA:
Kecoh isu beras mahal dan disorok pihak tertentu, pesawah tampil beri penjelasan tentang perkara sebenar
Majlis perkahwinan ikut cara islam, diasingkan tempat untuk lelaki dan perempuan, pengantin pun tidak terkecuali
Longgokan pinggan mangkuk yang tak dibasuh dalam singki punca terjadinya sihir dan gagguan makhluk halus

Leave a Comment