Kain kafan jenazah bekas anggota tentera masih bersih selepas 15 tahun dikebumikan

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Kain kafan jenazah bekas anggota tentera masih bersih selepas 15 tahun dikebumikan.

Beberapa petugas penggalian kubur di Klaten, wilayah Jawa Tengah, terperanjat apabila menemui jenazah bekas anggota pasukan separa tentera, Barisan Ansor Serbaguna (Banser), dalam keadaan baik dengan sebahagian kain kafan yang bersih walaupun telah dikebumikan 15 tahun yang lalu.

Menurut laporan iNews hari ini, kejadian tersebut berlaku semasa kerja penggalian kubur di Kampung Brangkal untuk memindahkan beberapa jenazah ke lokasi baru.

Ketua Pasukan Pemindahan Kubur Kampung Brangkal, Muh Fauzan, menyatakan bahawa semasa menggali kubur si mati yang bernama Indrat pada Rabu minggu lalu, mereka mendapati jenazahnya dalam keadaan baik dengan kain kafan yang kelihatan bersih.

Kain kafan jenazah bekas anggota tentera masih bersih selepas 15 tahun dikebumikan

Walaupun begitu, pihaknya memutuskan untuk tidak membuka kain kafan tersebut selepas mempertimbangkan beberapa perkara.

“Setelah mengekstrak (jenazah), kami segera melilit semula jenazah yang telah dikuburkan selama 15 tahun itu dengan kain kafan baru sebelum dipindahkan ke lokasi baru yang ditetapkan,” katanya.

Fauzan menambahkan bahawa sebanyak 272 jenazah telah dipindahkan dalam proses tersebut, dengan 72 di antaranya tidak memiliki nama dan waris yang tidak dapat diidentifikasi.

BACA:
Rahsia buat sos yang sedap terbongkar, pemilik generasi ketiga restoran dedah tak basuh periuk selama 60 tahun
“Lepas 10 tahun kami kahwin, dia hadiahkan aku kereta dan rumah baru, seronok aku, rupa-rupanya padah bakal menanti aku”
Tindakan wanita ini buat pengurus gerai terkejut, menikmati makanan saat ingin bersalin, siap pesan akan datang balik

Leave a Comment