Kanak Kanak Lelaki Umur 12 Tahun Dah Pandai Design Model Bangunan Buat Ramai Kagum

Kanak-Kanak Lelaki Umur 12 Tahun Dah Pandai Design Model Bangunan Buat Ramai Kagum

Walaupun baru berusia 12 tahun, adik Airiel Haziq sudah mula menunjukkan bakat persis seorang arkitek profesional.

Airiel yang meminati bidang seni bina pernah menarik perhatian orang ramai apabila berjaya menghasilkan lakaran pelan bangunan yang kemudiannya digunakan untuk merenovasi dapur rumahnya sendiri. Malah, video beliau turut mendapat perhatian vlogger luar negara yang kagum dengan kemahirannya.

Mungkin ada antara kita yang teruja dan tertanya-tanya bagaimana anak semuda itu sudah mampu menghasilkan lakaran yang setaraf profesional.

Jawapannya, semuanya bertitik tolak daripada minat beliau sendiri dan sokongan daripada ibu bapa yang tidak pernah jemu memberikan yang terbaik buat anak mereka.

Menurut perkongsian bapanya, Encik Mohd Hardy kepada kami, beliau dan isteri sentiasa memberi galakan terhadap minat anaknya. Dari menjawab persoalan kejuruteraan sehingga menyediakan bahan pembelajaran, mereka sedaya upaya cuba memberikan yang terbaik untuk mengembangkan bakat Airiel.

Malah, mereka berusaha menjawab setiap soalan yang ditanya walaupun ia berlainan dari bidang mereka yang masing-masing bekerja sebagai pegawai penyelaras insurans dan jururawat (isteri).

“Saya suka sangat layan pertanyaan anak-anak. Kadang-kadang saya terpaksa ambil tahu benda yang saya tak tahu untuk jelaskan. Kadang-kadang kena jadi jurutera, kadang-kadang jadi cikgu, ahli sukan.. macam-macam lah,” katanya.

Menceritakan perihal anak sulungnya yang gemar bertanya, kata Mohd Hardy, beliau mencari jawapan dengan merujuk rakan-rakan dalam bidang seni bina dan Internet untuk membantu anaknya.

“Soalan anak-anak mesti dijawab. Walaupun tak ada jawapan, mesti kena cari.

“Sekurang-kurangnya dia ada jawapan yang logik. Memori anak-anak masih segar. Dapat, terus simpan. Bila dah besar, sayang masa tu dah berlalu. Tak ada input yang otak perlukan,” katanya.

Kongsi Mohd Hardy lagi, mereka membelikan buku-buku berkaitan kejuruteraan buat anaknya.

Melihat kepada sokongan dan dorongan ibu bapanya, maka tidak hairanlah adik Airiel boleh mengembangkan minatnya sehingga di mana beliau berada sekarang.

Terbaru, adik Airiel kini bakal menyertai pertandingan Science, Technology, Engineering & Mathematic di mana beliau dan pasukan akan mewakili sekolahnya, SK Taman Uda membentangkan pelan dan model seni bina.

Baca : Noorkhiriah Kemalangan Langgar Kereta, Tangan Kanan Lebam Dan Tisu Koyak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *