TerasMalaysia

Kawasan yang terbakar di Uptown Damansara sebenarnya tapak yang dibuka tanpa kebenaran pihak berkuasa

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Kawasan yang terbakar di Uptown Damansara sebenarnya tapak yang dibuka tanpa kebenaran pihak berkuasa.

Pada malam Isnin yang lepas, sebahagian daripada tapak perniagaan di Uptown Kota Damansara dilanda kebakaran yang menyebabkan beberapa khemah perniagaan hancur.

Mengikut laporan terkini, 20 khemah perniagaan yang musnah dalam kebakaran di Uptown Kota Damansara pada Isnin lalu didakwa menjalankan operasi tanpa kebenaran pihak berkuasa dan pemilik tanah.

Pengurus Infra Alfa Sdn Bhd, Shareen Farzida Sukri, menyatakan bahawa pemilik premis yang terlibat dalam insiden tersebut bukan di bawah kendali syarikatnya. Hanya 380 peniaga berdaftar yang beroperasi di premis kekal tersebut.

“20 khemah perniagaan yang terbakar tidak beroperasi di atas tanah di bawah seliaan kami. Sebelum ini, kecurian elektrik juga pernah berlaku, jadi kami hanya dapat memberi amaran supaya peniaga tidak membekalkan tenaga elektrik kepada mereka,” katanya kepada Buletin TV3.

Shareen menambahkan bahawa pihaknya akan mengadakan pertemuan dengan pemilik gimnasium yang juga terkesan dalam masa terdekat, dengan tujuan menyelesaikan isu berkaitan.

Kawasan yang terbakar di Uptown Damansara sebenarnya tapak yang dibuka tanpa kebenaran pihak berkuasa

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Damansara, Muhammad Izuan Ahmad Kasim, menyatakan bahawa beliau telah berbincang dengan Kerajaan Negeri untuk mempertimbangkan menyediakan bantuan kepada peniaga yang terjejas.

“Saya telah berbincang dengan Kerajaan Negeri untuk membantu peniaga yang terjejas supaya mereka dapat kembali beroperasi. Dari pemerhatian saya, mungkin perlu dilakukan semakan semula kerana melibatkan pendawaian elektrik. Oleh itu, dalam beberapa hari ini, saya menasihatkan mereka agar tidak berniaga sehingga mendapat kebenaran daripada pihak bomba,” katanya.

Beliau juga berharap bahawa insiden tersebut akan menjadi peringatan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT) untuk melakukan pemeriksaan yang lebih ketat terhadap operasi perniagaan yang tidak mematuhi piawaian keselamatan.

Sebelum ini, Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Selangor, Wan Md Razali Wan Ismail, menyatakan bahawa siasatan awal mendapati kebakaran itu berpunca dari masalah pendawaian. Pada masa yang sama, kawasan tersebut penuh dengan bahan mudah terbakar, menyebabkan api merebak dengan cepat. Kejadian yang dipercayai berlaku kira-kira jam 8.30 malam itu merosakkan 20 khemah sementara sebuah premis kekal yang beroperasi sebagai gimnasium.

BACA:
Tak terfikir akan masuk kampus secara fizikal, wanita kongsi kisah berbadan dua ketika menduduki semester akhir
Keadaan terkini Mat Sentol, sudah berumur dan sangat uzur
Suami pelik dengan ajakan isteri, mengidam nak ‘dating’ dekat pusat perubatan

Leave a Comment