Keadaan terkini Mat Sentol, sudah berumur dan sangat uzur

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Keadaan terkini Mat Sentol, sudah berumur dan sangat uzur.

Pelawak veteran, Mat Sentol, yang kini berusia 90 tahun, sedang berada dalam keadaan yang baik walaupun menghadapi sedikit masalah kesihatan dalam beberapa hari terakhir, yang disebabkan oleh cuaca yang tidak menentu, terutama hujan setiap hari.

Mat Sentol, yang sebenarnya dikenali sebagai Abd Rashid Yahaya, kini terbaring tetapi masih menunjukkan kekuatan dengan selera makan yang baik. Beliau dijaga dengan baik oleh anak lelakinya, Roslee Rashid, yang berusia 61 tahun.

Roslee menyatakan bahawa beliau memberikan perhatian khusus kepada pemakanan harian bapanya dengan memastikan penyediaan makanan berkhasiat yang dapat memberikan tenaga dan mengelakkan hidangan berminyak.

“Bapa saya sekarang sudah sangat tua dan lemah. Jadi, saya perlu memastikan pemakanannya berkhasiat agar dia mempunyai tenaga untuk bergerak walaupun dia terbaring. Alhamdulillah, setakat ini, kesihatannya baik.

“Hanya saja, cuaca yang tidak menentu akibat hujan setiap hari akhir-akhir ini membuatkan bapa agak kurang sihat. Tetapi, dia masih mempunyai selera makan dan saya memasak hidangan sesuai dengan nasihat pakar pemakanan,” katanya kepada Harian Metro.

Keadaan terkini Mat Sentol, sudah berumur dan sangat uzur

Roslee turut menyatakan bahawa beliau sendiri memasak hidangan untuk bapanya dengan menggunakan produk makanan berkhasiat seperti minyak omega yang mengandungi vitamin.

“Saya memastikan bapa makan sayur-sayuran, ikan, roti tanpa yis, sup tulang yang diambil sup saja campur nasi, kemudian kisar hingga lumat. Semua makanan bapa perlu di kisar dahulu untuk memudahkan pengambilan.

“Selama ini, selera makan bapa saya sangat baik terutama ketika dia suka makan pisang yang di kisar. Saya juga pastikan membawa bapa keluar untuk bersiar-siar kerana dia suka berjalan-jalan dan tidak suka berada di rumah saja,” katanya.

Apabila ditanya mengenai aspek kewangan, Roslee menyatakan bahawa bapanya menerima bantuan bulanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) sebanyak RM500. Barang keperluan kesihatan seperti susu formula, vitamin, lampin pakai buang, dan lain-lain diperoleh daripada Baitulmal.

“Setakat ini, bantuan yang diterima oleh bapa saya daripada JKM dan Baitulmal sangat membantu kami. Malah, jika terdapat kekurangan (kewangan), saya sendiri akan berusaha untuk mendapatkan tambahan kerana rezeki dari Allah sangat luas.

“Walaupun keadaan saya boleh dikatakan ‘warga emas jaga warga emas’, saya masih dalam keadaan baik dan merasa kuat untuk menjaga bapa saya. Sebagai anak, saya akan berusaha memberikan keselesaan kepadanya.

“Jadi, mengenai bantuan, saya tidak ingin meminta-minta. Jika ada pihak yang ingin memberikan sumbangan kepada bapa saya, saya terima; jika tidak, itu tidak mengapa kerana saya memahami situasi ekonomi sekarang.

“Tetapi, setakat ini, bantuan yang diterima oleh bapa saya terutama daripada kerajaan, dan melalui persatuan seni, masih belum ada, termasuk pencen daripada Yayasan Kebajikan Artis Tanahair (YKAT), bapa saya bukan penerima,” katanya.

Sebelum ini, Mat Sentol terkenal sebagai pelawak dan pelakon sejak era 1950-an dan pernah membintangi beberapa filem termasuk Mat Tiga Suku, Mat Bond, Mat Toyol, Mat Karong Guni, dan Mat Magic. Beliau kini menetap di Larkin, Johor, dan turut aktif dalam menyumbangkan suaranya dalam iklan televisyen dan radio seperti Jojo, Tora, Ding Dang, dan Apollo.

BACA:
Gigih seorang guru, sanggup tinggal dalam stor selama 3 tahun demi tanggungjawab yang digendong
Gara-gara kos dedak semakin mahal, penternak guna ketum bagi makan haiwan ternakan
Cara sebenar tali seluar dimasukkan dalam getah pinggang, mati-mati ingat guna dawai

Leave a Comment