TerasMalaysia

Kebocoran Data WhatsApp: 11 juta nombor telefon Malaysia didakwa dijual dalam talian

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA
Nombor telefon hampir 500 juta pengguna aktif WhatsApp didakwa didagangkan di portal dalam talian, termasuk  data pengguna WhatsApp dari Malaysia. Menurut Cybernews, nombor telefon yang dijual adalah pangkalan data yang mengandungi data pengguna dari 84 negara dan 487 juta nombor telefon.


Jika dilihat daripada tangkapan skrin yang dikongsi, lebih 11.6 juta nombor telefon adalah pengguna Malaysia. Tiga negara yang mempunyai nombor telefon terbanyak ialah Mesir, Itali dan Amerika Syarikat, masing-masing dengan 44.8 juta, 35.6 juta dan 32.3 juta.

Bercakap mengenai harga, apabila dihubungi oleh Cybernews, penggodam berkata mereka menjual data itu untuk harga yang berbeza. Sebagai contoh, pangkalan data AS berharga $7,000, UK $2,500 dan Jerman $2,000.

Berjuta-juta nombor telefon ini, jika jatuh ke tangan yang salah, boleh digunakan untuk penyalahgunaan seperti membuat panggilan untuk melakukan penipuan. Kelebihan menggunakan data ini berbanding menghubungi nombor telefon rawak ialah nombor dari WhatsApp dijamin aktif, yang pastinya menjimatkan masa penipu.

Tidak jelas bagaimana pihak berkenaan berjaya mendapatkan data tersebut. Terdapat beberapa spekulasi bahawa pendekatan pemansuhan mempunyai potensi yang paling besar. Dalam insiden yang hampir sama yang kami laporkan pada April 2021, Facebook mengakui bahawa data peribadi lebih daripada 500 juta pengguna telah terjejas, bukan disebabkan oleh penggodaman, tetapi “dipadamkan” daripada pelayan mereka.

Sumber: Cybernews@jeewang85

Leave a Comment