TerasMalaysia

Kelam satu kampung nasi kenduri tak masak lepas 7 jam atas api, sampai panggil bomoh nak ‘settle’

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Kelam satu kampung nasi kenduri tak masak lepas 7 jam atas api, sampai panggil bomoh nak ‘settle’. Walaupun dunia dah semakin maju dan kebanyakan keluarga mula menempah perkhidmatan katering untuk menjamu tetamu ketika kenduri, tapi masih ada lagi yang tetap setia dengan aktiviti rewang atau memasak beramai-ramai untuk sesuatu majlis.

Namun, penduduk di sebuah kampung di Indonesia ini pula panik kerana nasi kenduri yang dimasak oleh mereka tetap tidak masak walaupun selepas tujuh jam dimasak di atas kayu api.

Video kejadian itu telah dikongsikan menerusi akaun TikTok bb_law_office beberapa hari lepas

Kelam satu kampung nasi kenduri tak masak lepas 7 jam atas api, sampai panggil bomoh nak ‘settle’

Dalam video yang berdurasi selama 31 saat itu, penduduk yang memasak nasi itu bersama-sama panik kerana walaupun telah dimasak lebih tujuh jam, nasi berkenaan tetap tidak masak.

Hal ini menimbulkan keresahan penduduk kerana rata-ratanya pelik mengapa nasi tidak masak sedangkan api yang digunakan untuk memasak nasi itu telah dinyalakan dengan besar.

Penduduk kampung kemudiannya meminta pertolongan dari segi perubatan tradisional daripada seorang individu yang dikenali sebagai Pak Yai Zainuddin, dan akhirnya, nasi masak juga.

Netizen di ruangan komen berpendapat bahawa mungkin ada gangguan jin yang menyebabkan nasi tidak masak kerana mungkin ada pihak yang sengaja mahukan agar majlis kenduri itu tidak berjalan lancar.

@bb_law_office Masak hampir sehari tidak bisa matang karena diganggu Jin #budayajawa #jin #tahayul #sesajen #pernikahan #pesta ♬ Horror atmosphere piano & SE. – Kohrogi

Seram pulak bila dengar.

BACA:

Wanita sempat rakam kelakuan ‘pervert’ lelaki ini dalam bas, siap ramas-ramas kusyen

Kerana ingin bersama anak selamanya, wanita sanggup makan kepala anak, siap cincang sebelum telan

Siapa sangka kereta kelisa ini mempunyai tarikan yang luar biasa di UK, walaupun memiliki warna yang pelik

Leave a Comment