TerasMalaysia

Kes 1MDB: Selain dari Leonardo dan Kim Kadarshian, ramai lagi selebriti yang terlibat

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Kes 1MDB: Selain dari Leonardo dan Kim Kadarshian, ramai lagi selebriti yang terlibat

Selebriti Leonardo DiCaprio dan Kim Kardashian disoal siasat Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri Amerika Syarikat (AS) dan Jabatan Kehakiman (DoJ) berhubung penyelewengan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Pada April 2018, DiCaprio menceritakan kepada ejen mengenai hubungannya dengan ahli perniagaan, Low Taek Jho atau dikenali Jho Low bermula di kelab malam.

Katanya, dia diberitahu, wang Jho Low datang daripada ‘individu paling kaya’ yang tidak dikenali di Abu Dhabi dan Jho Low ialah ‘pakar perniagaan’.

Laporan itu berkata, hubungan Jho Low dengan DiCaprio dan selebriti lain mendapat perhatian ketika pendakwa raya bersedia bagi perbicaraan membabitkan ahli kumpulan hip hop, Fugees, Prakazrel ‘Pras’ Michél.

Antara senarai saksi berpotensi Michél ialah DiCaprio, Obama, bekas presiden AS, Donald Trump dan pengusaha hotel, Steve Wynn.

Dokumen tidak didedahkan FBI sebelum ini, yang disemak menawarkan perakaunan lebih terperinci mengenai tawaran itu dan menunjukkan cara ejen persekutuan memaksa selebriti dan pengendali mereka untuk mendapatkan maklumat berkaitan Jho Low.

Kardashian misalnya, pada Februari 2019 memberitahu FBI pertemuannya dengan Jho Low dan berpesta di Las Vegas dengan ahli perniagaan itu memberi tunangnya ketika itu, Kris Humphries, AS$100,000 (RM447,550) untuk bunga api bagi perkahwinan mereka pada 2011.

Beberapa tahun kemudian, dia menawarkan karya Basquiat kepada Kim, mendorong suaminya ketika itu, Kanye West.

Wakil DiCaprio dan Kim bagaimanapun enggan mengulas lanjut. Kim turut menceritakan perihal pemindahan wang yang luar biasa.

Berdasarkan ringkasan temu bual FBI, dia dan yang lain termasuk penerbit bersama Wolf of Wall Street, Riza Aziz dan Joey McFarland, berada di kasino di Las Vegas bersama Jho Low.

Sumber

Baca : Farid Kamil terima watak menjadi Anuar dalam filem yang bakal ditayangkan nanti rupanya bersebab

Leave a Comment