Kesian Anak Makan Lauk Sama Tiap Hari Dalam Bank Duit Dah Macam Nak Terkeluar Dari Mesin ATM

Kesian Anak Makan Lauk Sama Tiap Hari, Dalam Bank Duit Dah Macam Nak Terkeluar Dari Mesin ATM

Falsafah mengatakan makan untuk hidup dan bukannya hidup untuk makan. Ya, benar. Namun, makanan yang baik juga penting untuk memastikan hidup kita menjadi lebih baik. Makanlah makanan yang berkhasiat dan bagus kerana kesihatan kita datangnya daripada pemakanan yang baik. Dan, seperti yang kita tahu kebanyakan makanan yang baik itu harganya sedikit mahal.

Ada orang berprinsip, buat apa berhabis untuk makanan, nanti masuk perut keluar jadi tahi juga! Sedangkan tidakkah dia tahu sebelum makanan itu keluar menjadi tahi, ia singgah dalam tubuh untuk menyalurkan pelbagai khasiat yang diperlukan. Manakala, makanan yang buruk meninggalkan lemak dan kolesterol yang menjejaskan sistem tubuh kelak? Maka, makanan bukanlah berfungsi untuk mengenyangkan perut semata.

Semua manusia inginkan kehidupan yang sempurna untuk kebahagiaan keluarga. Namun jika hidup sentiasa berkira tentu rezeki pun sukar untuk didekati. Ia termasuk jangan berkira tentang hal makanan kepada ahli keluarga.

Anak makan lauk telur. Kadang-kadang mak ayah sangat berkira-kira bab makanan ni. Makan saja mana yang ada dan cukuplah dengan itu. Ini belum lagi kalau anak sekali sekala nak merasa makanan yang sedap-sedap.

Bagi mak ayah, rasa membazir saja bimbang beli mahal-mahal, makan tak habis pula. Lagipun katanya, anak makan lauk telur saja, itulah kegemarannya.

Jangan berkira dan kedekut dengan anak-anak ini. Nanti kita akan merasa duit selalu tak cukup. Tak salah pun nak bagi anak makan sedap-sedap. Setakat berapalah sangat untuk bagi anak makan, sedangkan duit dalam bank berkepok dan tak jejas pun.

Ingat lagi masa kecil-kecil dulu, duduk di rumah setinggan, hidup susah. Tapi bila ada tetamu jauh datang rumah, mak akan suruh saya atau adik, perlahan-lahan pergi ke kedai Uncle Maniam kat belakang rumah. Mak suruh ambil biskut sikit, cakap kat kat uncle Maniam, nanti mak bayar kemudian. Uncle Maniam tu pun dah kenal sangat dengan kami.

“Ada orang datang rumah ye?” Sebab mak takkan nak ambil biskut mengejut macam tu. Mak mesti bayar baru ambil.

Tapi zaman tu, semua orang berbaik tak kira kaum. Uncle tu akan bagi, kadang-kadang dia kata tak payah bayar pun. Baik uncle tu.

Kalau kita selalu bancuh air tawar, bila ada tetamu datang, lebihkanlah gula. Jangan bagi air tawar pada tetamu. Letakkan air kosong sebekas supaya tetamu yang tak nak manis boleh tambah air kosong ikut selera dia.

NAK BERSEDEKAH PUN, DULUKAN BAB MAKAN. SEDEKAHLAH MAKANAN KEPADA ORANG-ORANG YANG MEMERLUKAN. MAKANAN MENJADI DARAH DAGING. MOGA IA MENJADI JARIAH.

Kalau teringin nak makan sesuatu, usahakanlah.

Kadang-kadang bila anak-anak minta makanan, kita akan berkira-kira takut duit tak cukup. Yang tak mampu, itu lain. Ini saya merujuk kepada yang mampu tapi rasa perkara itu tak penting. Kita rasa ada perkara lain yang lebih penting. Atau kita rasa makan je la apa yang ada asalkan kenyang.

Cubalah untuk tidak menjawab ‘nanti lain kali’ kat anak-anak hanya untuk mendiamkan mereka dari terus meminta. Sebab mereka akan menanti & terus menanti, hingga akhirnya mereka kecewa.

Jika tak mampu, jelaskan sebaiknya. Jangan bagi harapan.

Jika mampu, jangan kedekut. Tunaikanlah. Selagi kita kedekut bab makanan, selagi itulah kita akan rasa duit tak pernah cukup.

Ada seorang klien kami, dia kaya banyak duit tapi kedekut. Ada seorang isteri & seorang anak. Orang nampak dia kaya, tapi waktu rehat makan mee segera. Anaknya dalam seminggu tu mesti 2-3 kali akan makan nasi dengan telur je. Tapi duit kat bank, 5 angka. Kereta mewah, rumah bagai istana.

TAPI BAB MAKAN, KEDEKUT. SAMPAIKAN SI ANAK MENANGIS NAK MAKAN KFC PUN TAK DAPAT. SEBAB PADANYA ITU TAK PENTING. AKHIRNYA DIA MATI KERANA SAKIT JANTUNG AKIBAT KUAT BEKERJA. DUIT BANYAK TAPI BAB MAKANAN DIA KEDEKUT. SAMPAI ANAK & ISTERI ‘MAKAN HATI’.

Bab lain boleh kedekut, tapi tidak bab makan. Selagi mampu.

Sumber

Baca : Lelaki Berang Pihak Berkuasa Tak Buat Kerja, Peniaga Asing Berleluasa Berniaga Ditempat Yang Tak Sepatutnya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *