TerasMalaysia

Kubur bomoh paling berkuasa yang hidup 3,000 tahun dahulu ditemukan oleh Arkeologi

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Kubur bomoh paling berkuasa yang hidup 3,000 tahun dahulu ditemukan oleh Arkeologi.

Misteri sebuah kubur purba telah dibongkar oleh sekumpulan ahli arkeologi yang bekerja di Kompleks Arkeologi Pacopampa, di tanah tinggi Peru. Tidak lama dahulu mereka menemui sebuah makam purba yang dipercayai merupakan kubur bomoh paling berkuasa yang hidup 3,000 tahun dahulu.

Menurut Kementerian Kebudayaan Peru, dalam satu kenyataan, mayat bomoh itu ditanam dengan cop yang menggambarkan seekor jaguar. Ada kemungkinan objek itu adalah sebahagian daripada ritual kematian.

Pasukan ahli arkeologi yang menemui makam tersebut menulis individu yang berada di dalam kubur tersebut adalah ‘imam’, tetapi Yuji Seki, ahli arkeologi di Muzium Etnologi Negara Jepun dan salah seorang pengarah arkeologi, menganggap orang itu “lebih seperti seorang tokoh bomoh yang memanipulasi kuasa jaguar, seekor ular dan burung pemangsa.”

Seki mengibaratkan bomoh itu sebagai tokoh rohaniah yang dapat memberi nasihat dan syafaat kepada penduduk yang datang kepadanya, kerana dipercayai mempunyai kuasa menghubungkan alam ghaib dan nyata.

Ahli arkeologi juga menemui seramik hiasan di dalam kubur. Muka bomoh itu diselaputi kayu manis merah dan bijih asli yang sukar diperoleh kerana ia berasal dari pergunungan.

Kubur bomoh paling berkuasa yang hidup 3,000 tahun dahulu ditemukan oleh Arkeologi

Difahamkan bahawa manusia pada masa lalu mungkin bergantung harap kepada bomoh tersebut untuk membimbing atau menyembuhkan penyakit.

“Dalam erti kata lain, dia pasti mempunyai keupayaan untuk menjadi pengantara antara dunia rohani dan dunia nyata. Meterai yang ditemui dalam kuburnya mungkin menjadi simbol kewibawaan,” kata Seki.

Pasukan itu tidak melakukan sebarang ujian radiokarbon, tetapi gaya artifak itu sepadan dengan reka bentuk artifak lain yang ditemui di rantau ini yang wujud sejak kira-kira 3,000 tahun lalu.

Ahli arkeologi yang tidak terlibat dalam penemuan itu menggelarnya sebagai penemuan menarik tetapi mengingatkan bahawa masih terlalu awal untuk memanggil individu ini sebagai bomoh.

“Objek lain yang ditemui di dalam kubur termasuk anjing laut untuk mengecat badan dan kapal seramik lengkap yang menunjukkan orang ini adalah golongan elit,” kata Jason Nesbitt, seorang profesor arkeologi di Universiti Tulane yang telah menjalankan penyelidikan arkeologi yang meluas di Peru.

BACA:
Guru besar sekolah buat perangai, pukul 3 murid dengan kayu dan dihukum jilat dinding dan cermin sekolah
“Satu hari nanti anak Bangladesh masuk parlimen” – Warga asing maki Ustaz Sophian, dakwa Malaysia maju kerana orang luar
Lori sampah hampir terbakar, pihak tak bertanggungjawab campur peranti elektronik dengan bahan buangan

Leave a Comment