TerasMalaysia

Larikan diri dan hidup tenang di Amerika Syarikat, anak Perdana Menteri ‘bintang daud’ dikecam ramai

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Larikan diri dan hidup tenang di Amerika Syarikat, anak Perdana Menteri ‘bintang daud’ dikecam ramai.

Yair Netanyahu, anak lelaki Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu, sekali lagi menimbulkan kontroversi dengan mengkritik tentera, badan kehakiman, dan media Israel di tengah-tengah perang melawan Hamas.

Kritikan ini disampaikan melalui kandungan saluran Telegramnya yang dicipta di Amerika Syarikat (AS). Walaupun sepatutnya menyertai perang di Gaza, anak lelaki Netanyahu melarikan diri ke Amerika dan menikmati kehidupan yang selesa sementara tentera Israel bekerja tanpa henti untuk menangani Hamas.

Beliau sebelum ini telah dikritik kerana mengeluarkan kenyataan berkaitan konflik di Gaza.

Dalam salah satu kenyataannya, beliau mendakwa keputusan Mahkamah Tinggi telah memberi kesan terhadap penglibatan Pasukan Pertahanan Israel (IDF) di sempadan Gaza, dengan membenarkan Hamas mendekati pagar sempadan.

Sementara hidup dengan aman di Amerika, beliau menyalahkan IDF atas kegagalan mereka pada 7 Oktober, apabila Hamas mengorbankan 1,200 rakyat Israel dan menculik ratusan untuk dijadikan tebusan.

Larikan diri dan hidup tenang di Amerika Syarikat, anak Perdana Menteri 'bintang daud' dikecam ramai

Beliau juga menyatakan bahawa seorang anggota IDF memberi amaran tentang provokasi awal oleh Hamas di sempadan Gaza.

Dalam kenyataan seterusnya, Yair Netanyahu menegaskan bahawa sektor keselamatanlah yang mendorong penghantaran bahan api diesel ke Semenanjung Gaza.

Organisasi simpanan IDF Brothers in Arms dilaporkan marah dengan kenyataannya itu.

“Anda perlu melihat fakta: Kebanggaan adalah milik anda, sementara kekeliruan dan rasa bersalah adalah milik ayah anda. Era pengaruh jahat anda telah berakhir,” kata organisasi tersebut, seperti yang dikutip oleh Jerusalem Post.

“Kami bersatu dengan lelaki dan wanita yang mempertaruhkan nyawa mereka untuk melindungi negara kami, tempat anda melarikan diri. Kami memahami kekecewaan dan keinginan bapa anda; seluruh bangsa memahaminya. Walau bagaimanapun, pada suatu malam di mana kami berduka atas kehilangan lapan askar, lebih baik jika anda berdiam diri,” respon pasukan simpanan IDF berterusan.

BACA:
“Perangai dia buat aku tawar hati, sampai macam tu sekali cara dia, buat aku macam orang luar”
Pernah hidup susah suatu ketika dahulu, pasangan suami isteri buka restoran sambil kumpul saham akhirat
Pelik ajakan untuk bersama ditolak, terkejut dapat tahu isteri rupanya puas dengan hubungan sejenis

Leave a Comment