TerasMalaysia

Lelaki berasal dari Malaysia ditahan di Arab Saudi, gara-gara dedah perkara ‘betul’ dalam media sosial

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Lelaki berasal dari Malaysia ditahan di Arab Saudi, gara-gara dedah perkara ‘betul’ dalam media sosial.

Seperti yang diketahui oleh banyak pihak, ketika ini sedang berlangsung perang di Gaza yang menyebabkan sejumlah besar penduduk tewas akibat kekejaman rejim Zionis.

Tindakan yang diambil oleh rejim Zionis dan Amerika Syarikat yang seolah-olah tidak memahami erti belas kasihan terhadap manusia telah menimbulkan harapan agar negara-negara Arab di sekitar Palestin melibatkan diri dengan memberikan bantuan kemanusiaan dan ketenteraan.

Namun, keadaan berbeza berlaku apabila Arab Saudi baru-baru ini memberikan kebenaran untuk menempatkan sistem pertahanan udara Amerika di dalam sempadannya, yang bertujuan melindungi Israel daripada ancaman luar.

Berita terkini mengenai seorang rakyat Malaysia yang bekerja di Arab Saudi ditahan kerana berkongsi pandangannya mengenai ‘perubahan’ dan lebih memilih untuk bersenang-senang berbanding menyentuh isu penderitaan yang dialami oleh penduduk Gaza.

Lelaki berasal dari Malaysia ditahan di Arab Saudi, gara-gara dedah perkara 'betul' dalam media sosial

Mengenai hal tersebut, pemilik akaun X, yang dikenali sebagai @addien90s, telah merayu kepada orang ramai dan pemimpin Malaysia untuk mengambil langkah diplomasi agar beliau dan keluarganya dapat selamat dibawa pulang ke Malaysia.

Beliau berkongsi pengalaman dan pandangan yang menyebabkan penahanannya di Arab Saudi dalam tempoh kurang dari 24 jam. Menurut pemeriksaan terkini, akaun X beliau tidak lagi aktif, yang mungkin menunjukkan tekanan yang dikenakan oleh pihak berkuasa Arab Saudi.

BACA:
Pekerja kedai nasi kandar terkenal hanya berseluar dalam di dapur premis, sempat senyum ketika dirakam pelanggan
“Jangan buat sesuatu benda sewenang-wenangnya” – Ustaz Don beri penjelasan tentang isu boikot yang tular
Pemilik tanggung rugi RM6,000 gara-gara penyewa tidak bertanggungjawab buat kotor dan cakna bayar sewa

Leave a Comment