Lelaki ‘bertapak’ di pusat beli-belah lebih enam bulan, alasan yang diberikan sangat tak masuk akal

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Lelaki ‘bertapak’ di pusat beli-belah lebih enam bulan, alasan yang diberikan sangat tak masuk akal.

Selama lebih enam bulan, tiada sesiapa yang menyedari bahawa seorang lelaki telah tinggal di bawah tangga sebuah pusat beli-belah terkenal di Shanghai, China. Rahsia kehadiran lelaki itu hanya terbongkar pada 30 Oktober lalu, apabila pengawal keselamatan pusat beli-belah tersebut menjumpainya.

Berdasarkan video yang tular di muat naik oleh White Deer, lelaki muda tersebut telah memasang khemah tidur di bawah tangga yang tersembunyi di bangunan pusat beli-belah itu. Beliau juga menyusun sebuah meja kecil dan kerusi pejabat di dalamnya.

Lelaki tersebut menggunakan kemudahan di pusat beli-belah, termasuk mengecas komputer riba dan telefon bimbitnya dari kedai elektrik pusat beli-belah, menjalani gaya hidupnya secara sederhana. Gelagatnya direkodkan oleh kamera keselamatan bangunan tersebut sebelum dikecapi oleh pengawal keselamatan.

Menurut siasatan lanjut, lelaki itu telah pindah ke pusat beli-belah tersebut lebih dari enam bulan yang lalu. Dilaporkan bahawa dia telah mendapatkan kebenaran dari seorang pengawal keselamatan dengan alasan memerlukan tempat sunyi dan tersembunyi untuk belajar menjelang peperiksaan kemasukan kolej.

Lelaki 'bertapak' di pusat beli-belah lebih enam bulan, alasan yang diberikan sangat tak masuk akal

Lelaki tersebut juga berjanji dengan pengawal keselamatan bahawa dia akan meninggalkan tempat tersebut setelah menamatkan peperiksaan penting itu. Hingga kini, tidak pasti apa yang terjadi kepada pengawal keselamatan yang membenarkan kehadiran lelaki itu.

Kisah lelaki ini mencetuskan pelbagai reaksi di kalangan pengguna media sosial, dengan beberapa orang mendakwa dia seperti ‘parasit’ yang merugikan syarikat pusat beli-belah tersebut. Walaupun begitu, ada juga netizen yang memuji kebijaksanaan lelaki tersebut kerana menjimatkan kos sewa bulanan dengan tinggal di situ tanpa diketahui oleh sesiapa.

BACA:
Pekerja kedai nasi kandar terkenal hanya berseluar dalam di dapur premis, sempat senyum ketika dirakam pelanggan
“Jangan buat sesuatu benda sewenang-wenangnya” – Ustaz Don beri penjelasan tentang isu boikot yang tular
Mesin judi rupanya tercipta dan dibina pada tahun 1890 oleh lelaki yang berasal dari Jerman

Leave a Comment