TerasMalaysia

Lelaki dedah kelakuan bekas isteri, paksa anak berusia 5 tahun minum cecair pembersih bilik air

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Lelaki dedah kelakuan bekas isteri, paksa anak berusia 5 tahun minum cecair pembersih bilik air. Polis bertindak menyelamatkan dua kanak-kanak yang ditahan dan didera oleh ibu mereka dalam senario penculikan palsu yang dramatik . Kebenaran kemudian muncul bahawa wanita itu mempunyai hutang yang besar dan mengada-adakan cerita untuk memeras wang daripada bekas suaminya.

Pada 28 Jun, seorang lelaki Thailand bernama Mayakee menghubungi orang ramai dan polis untuk mendapatkan bantuan di media sosial selepas berkongsi dua video anaknya didera oleh ibu mereka . Dalam video itu, anak lelaki berusia lima tahun itu dipaksa minum cecair pencuci bilik mandi manakala anak perempuannya berusia 12 tahun dipukul.

Mayakee melaporkan isu itu kepada pegawai di Balai Polis Kotabaru, mendedahkan kepada media bahawa dia mempunyai empat anak dan menceraikan isterinya setahun lalu. Dia dan bekas isterinya menandatangani dokumen undang-undang yang bersetuju bahawa dia akan menjadi penjaga utama anak-anak dan anak-anak akan tinggal bersamanya.

Mayakee menjelaskan bahawa dia membenarkan anak-anak itu meluangkan sedikit masa bersama ibu mereka pada beberapa masa. Bagaimanapun, semasa lawatan terakhir mereka, tiga daripada mereka hilang secara misteri. Dia tidak mendengar khabar daripada anak-anaknya selama lima hari sehingga dia menerima dua video menyedihkan yang dihantar oleh salah seorang anak perempuannya.

Mayakee kemudian menerima panggilan telefon daripada seorang penculik misteri yang menuntut wang tebusan yang besar sebanyak RM526066.88 untuk membebaskan anak-anak tersayangnya dengan selamat. Peliknya, bekas isterinya dibebaskan sehari selepas video dihantar, penculik telah membebaskannya untuk mencari wang.

Lelaki dedah kelakuan bekas isteri, paksa anak berusia 5 tahun minum cecair pembersih bilik air

Mayakee mendedahkan bahawa bekas isterinya mempunyai hutang yang besar dan mengancamnya beberapa kali untuk mendapatkan wang pada masa lalu. Dia mengesyaki itu adalah satu perbuatan dan helah.

Wanita itu disoal siasat oleh pegawai polis tetapi ceritanya tidak masuk akal dan dia dilaporkan menangis sepanjang wawancara. Dia tidak akan mengaku pembohongannya dan tidak akan mendedahkan di mana kanak-kanak itu dipenjarakan.

Susulan siasatan lanjut, seorang pegawai berjaya menyelamatkan kanak-kanak dalam tahanan. Kedua-dua profesional perubatan dan psikologi segera dihantar dan dihubungi untuk menyediakan penjagaan dan sokongan yang diperlukan untuk kedua-dua kanak-kanak itu  yang terkejut dan tidak dapat memberikan sebarang maklumat kepada pegawai dan bapa.

Pegawai mendedahkan bahawa wanita itu akhirnya mengakui bahawa dia mengada-adakan keseluruhan cerita untuk mendapatkan wang untuk membayar hutangnya.

Polis turut menemui lapan lagi orang yang mencurigakan terlibat dalam penipuan penculikan palsu itu. Polis menambah, suspek lain akan dipanggil untuk disoal siasat kemudian.

BACA:
Hanya kerana membawa basikal ke sekolah, guru diherdik dan dimalukan dalam group Wechat
Bersepah-sepah dekat lantai, budak tingkat atas main ludah sampai masuk dalam air pelanggan
Tak bertudung dan berpakaian seksi, individu dedah ‘influencer’ terkenal berubah masa bercuti dengan kawan

Leave a Comment