TerasMalaysia

Lelaki ini diberhentikan majikan gara-gara selalu hilang dan duduk dalam tandas terlalu lama

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Lelaki ini diberhentikan majikan gara-gara selalu hilang dan duduk dalam tandas terlalu lama

Seorang lelaki China telah diberhentikan daripada kerjanya selepas menghabiskan banyak masa di tandas, mencetuskan minat dan perbincangan meluas di media sosial di tanah besar China. Pekerja itu, dikenali sebagai Encik Wang, telah bekerja untuk syarikat itu sejak April 2006 dengan kontrak tidak tetap. Bagaimanapun, lawatannya yang berpanjangan ke tandas pada waktu bekerja menyebabkan dia diberhentikan kerja.

Tingkah laku luar biasa Encik Wang bermula pada Disember 2014 apabila dia mendapatkan rawatan perubatan untuk “masalah usus.” Walaupun rawatannya berjaya, dia mendakwa terus mengalami kesakitan yang berterusan, memaksanya menghabiskan tiga hingga enam jam sehari di tandas sejak Julai 2015.

Rekod syarikat menunjukkan bahawa antara 7 dan 17 September 2015, Wang menggunakan tandas dua hingga tiga kali sepanjang setiap syif, berjumlah 22 lawatan dalam tempoh tersebut. Waktu rehatnya di tandas adalah antara 47 minit hingga 196 minit.

Akibatnya, pada 23 September 2015, syarikat memutuskan untuk menamatkan pekerjaan Encik Wang, dengan alasan pelanggaran buku panduan pekerja yang berkaitan dengan kelewatan, keluar awal dan ketidakhadiran tanpa kebenaran dari kerja.

Berikutan proses undang-undang yang panjang, usaha Wang untuk menuntut semula pekerjaannya tidak berjaya. Mahkamah memutuskan bahawa keluar ‘rehat’ ke tandas Wang yang berlebihan dan berpanjangan melangkaui keperluan fisiologi yang munasabah dan mewajarkan dia diberhentikan. Keputusan itu mengejutkan orang ramai di media sosial, dengan ramai yang menyatakan kehairanan terhadap tahap penggunaan tandas Wang semasa waktu kerja.

Beberapa pengguna media sosial bersimpati dengan kesihatan Wang tetapi mengkritik kekerapannya ke tandas, menyatakan bahawa perilaku seperti itu dapat menjadi masalah bagi majikan. Dalam perbandingan, seorang individu menyamakan keadaan Wang dengan dibayar untuk menggunakan tandas. Kes itu juga memulakan perdebatan tentang penggunaan tandas di syarikat, tandas menjadi ruang istirahat.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, syarikat-syarikat di China telah melaksanakan langkah-langkah untuk mengawal waktu untuk ke tandas, mengakibatkan tindak balas orang ramai. Terutamanya, sebuah syarikat di wilayah Guangdong yang mengenakan denda 20 yuan (RM12.95) ke atas pekerja yang menggunakan tandas lebih daripada sekali sehari. Syarikat internet lain, NetEase, telah membelanjakan sebanyak 2 juta yuan (RM1.2 juta) untuk menyekat isyarat internet di tandasnya. Kejadian ini telah mendapat kecaman dalam internet, dengan pengkritik menuduh majikan mengeksploitasi kakitangan mereka.

Sumber

Baca : Isu mengandung anak orang – Ismail Izzani tak teragak saman penyebar yang menabur fitnah

Leave a Comment