TerasMalaysia

Lelaki ini terkejut bila bangun pagi, telinga rasa sakit dan pekak gara-gara lalat bertelur dalam telinga

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Lelaki ini terkejut bila bangun pagi, telinga rasa sakit dan pekak gara-gara lalat bertelur dalam telinga. Seorang lelaki, Valdemir Dencati di Brazil bangun dalam kesakitan amat sangat dan mendapati seekor lalat telah bertelur di dalam telinganya yang kemudian dipenuhi ulat berenga, lapor portal berita Daily Star semalam.

Berenga itu keluar daripada telinga dan merayap ke mukanya ketika dia berada di unit kecemasan sebuah hospital tempatan pada 4 Jun lalu untuk mendapatkan rawatan perubatan.

Dia kemudian dirujuk ke Hospital Perbandaran Cuiaba (HMC) tetapi tidak diterima sebagai pesakit.

Lelaki ini terkejut bila bangun pagi, telinga rasa sakit dan pekak gara-gara lalat bertelur dalam telinga

Ia kerana nama Dencati tiada dalam sistem kesihatan hospital tersebut, menyebabkan dia dihantar ke hospital lain dan diberikan pendaftaran baharu. Bagaimanapun, dia sekali lagi gagal untuk mendapatkan rawatan hospital.

Dencati kemudian kembali ke unit kecemasan sama di mana dia diberikan ubat intravena dan menjalani prosedur pembersihan telinga. Seorang pakar memberitahu pesakit bahawa terdapat berenga menetas di dalam telinganya.

Dia diberitahu bahawa kos pembedahan untuk mengeluarkan ulat-ulat itu adalah mahal.

Lelaki tersebut sekali lagi dirujuk ke HMC di mana keputusan dibuat untuk sekali lagi memindahkannya ke hospital lain bagi menjalani pembedahan.

Isterinya, Ediane memberitahu media tempatan: “Ini satu pengabaian. Seorang kakitangan kerajaan tidak boleh bergantung pada penjagaan kesihatan awam. Larva itu memakannya hidup-hidup.”

Pejabat Intervensi Kesihatan Awam Cuiaba pula melaporkan bahawa Dencati masih berada di hospital dan telah menjalani pembedahan untuk mengeluarkan berenga tersebut baru-baru ini.

BACA:
Demi agama, sayang dan masa depan, suami hadiahkan hantaran yang buatkan isterinya terkedu tanpa kata
Harga RXZ yang ingin dijual oleh individu ini sangat tinggi, boleh dapat sebiji kereta Myvi yang baru
Ini dia 6 bangunan tertinggi di Malaysia untuk tahun 2023, tak sangka ada yang lebih tinggi dari KLCC

Leave a Comment