TerasMalaysia

Lelaki sangka patung ‘teddy bear’ yang dibeli ada unsur mistik, mempunyai tarikh di kaki dan bungkusan pelik dalam badan

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Lelaki sangka patung ‘teddy bear’ yang dibeli ada unsur mistik, mempunyai tarikh di kaki dan bungkusan pelik dalam badan.

Seorang lelaki menyangka anak patung yang dibelinya ada unsur mistik memandangkan ada bendasing di dalamnya.

Patung yang dipercayai berasal dari Jepun itu dibeli daripada seorang penjual boneka preloved.

Dia mendakwa patung miliknya itu adalah tabung menyimpan abu mayat, iaitu cara pengurusan kematian di Jepun.

Dakwaan berkenaan dibuat berdasarkan beberapa ciri yang dilihat ada pada patung itu.

Antaranya boneka tersebut dikatakan mempunyai tarikh yang tertera pada tapak kakinya selain pada bahagian dalamannya ada terkandung beg plastik mengisi sesuatu.

Lelaki sangka patung 'teddy bear' yang dibeli ada unsur mistik, mempunyai tarikh di kaki dan bungkusan pelik dalam badan

“Hasil bedah siasat patung misteri yang saya jumpa sebentar tadi, saya rasa memang betul ada abu mayat yang dibungkus di dalam beg plastik dan dimasukkan ke dalam teddy bear ini.

“Jadi lepas ni berjaga-jaga la kepada pembeli dan penjual kalau terjumpa barangan sebegini. Saya tengah fikirkan cara yang terbaik untuk lupuskan abu mayat ni.

“Tak sangka boleh viral teddy bear ni, kebetulan saya pun ada simpan teddy bear yang serupa, mungkin sebelum ni terlepas pandang,” kata lelaki itu membuat rumusan menerusi perkongsian di Facebook.

Andaian yang dibuat lelaki itu menimbulkan rasa gerun kepada warga maya yang kini mula berasa fobia dengan anak patung mainan.

“Alamak takutnya dengar begini, berhantu rumah kalau secara tak sengaja simpan abu mayat entah siapa-siapa punya,” kata seorang pelayar.

Namun dakwaan lelaki itu ternyata jauh meleset apabila seorang warga maya yang pernah menetap di Jepun tampil memberikan pencerahan mengenai isu yang dianggap sebagai salah faham.

“Ini bukan teddy bear untuk simpan abu mayat. Di Jepun kita boleh order teddy bear ni untuk bagi hadiah sempena majlis perkahwinan atau sambutan kelahiran bayi. Kita panggil congratulory bear atau newborn bear.

“Tarikh tu boleh jadi tarikh kelahiran bayi atau tarikh perkahwinan, yang ukuran berat tu adalah berat bayi lepas lahir. Yang plastik dalam teddy bear tu adalah pemberat untuk samakan berat teddy bear dengan berat bayi.

“Dekat kaki teddy bear tu pun ada tulis jenis darah bayi sebab orang Jepun percaya benda tu boleh gambarkan personaliti mereka.

“Dekat Jepun kalau nak jual barangan preloved, biasanya mereka akan pergi ke tempat dikenali sebagai Bookoff. Sangat ketat pemeriksaan untuk jual di sini, buku koyak sikit pun dia tak nak ambil, inikan lagi teddy bear ada abu mayat,” jelasnya.

Lelaki itu yang sedar akan kekhilafannya segera memohon maaf dan mengambil maklum akan maklumat yang diterimanya itu.

“Alhamdulillah terima kasih tuan atas pencerahan, risau dan hilang semangat apabila difikirkan patung tu ada simpan abu mayat. Kalau sahih dan betul info ni syukur sangat.

“Terima kasih tuan sekali lagi saya ucapkan, saya anggap ini pengajaran dan ilmu,” ujar lelaki itu cakna.

BACA:
Bapa kehairanan anak jadi trauma, kerap menangis masa balik mengaji, tak sangka ini yang guru jawab bila disoal
Peguam dedah pembeli boleh saman pemaju dalam masa 15 tahun jika rumah yang dibeli alami kerosakan
Macam tu rupanya orang bisu akad nikah, menang sunyi sepi satu dewan perhati tangan pengantin

Leave a Comment