TerasMalaysia

Lelaki usung kembar dalam perut selama 36 tahun

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Lelaki usung kembar dalam perut selama 36 tahun

Seorang lelaki dari India bernama Sanju Bhagath, 36 tahun mempunyai keadaan perut yang tidak wajar, yakni membengkak seperti sedang hamil 9 bulan. Bhagat yang tinggal di Nagpur, India ini sering merasa sesak nafas kerana keadaannya itu.

Ketika zaman kanak-kanak, Bhagat kelihatan cergas dan sihat walaupun mempunyai perut yang lebih menonjol sedikit berbanding anak-anak sebaya dengannya.

Keadaan itu berbeza apabila usianya mencecah 20-an dan bekerja di ladang setiap hari untuk menyara keluarganya, di mana saiz perutnya melonjak kepada saiz yang membimbangkan.

Bhagat yang bersusah payah mencari nafkah, tidak menghiraukan keadaan perutnya itu dan meneruskan kerja serta bersabar dengan gurauan rakan sebaya serta kebimbangan keluarganya.

Namun pada 1999, bonjolan itu telah menekan diafragmanya sehingga dia sukar untuk bernafas, dan akhirnya dikejarkan ke hospital di Mumbai.

Dr Ajay Mehta yang terlibat dalam merawat Bhagat, segera menganggap lelaki itu menghidap tumor.

Bagaimanapun, ketika pembedahan dilakukan ke atas perut Bhagat, didapati ia bukanlah satu barah besar, sebaliknya merupakan penemuan seorang manusia.

“Dia hanya memasukkan tangannya ke dalam dan dia berkata terdapat banyak tulang di dalamnya,” kata seorang doktor, menurut History Defined.

Walaupun doktor yang terkejut pada mulanya menganggap kes pelik Bhagat adalah satu contoh ‘sindrom kembar hilang’, iaitu pasangan kembar meninggal dunia semasa kehamolan sebelum diserap semula, yang melihat kes itu sebagai ‘janin dalam janin’.

Ia merupakan keadaan yang sangat jarang berlaku, dianggarkan terjadi hanya satu dalam setiap 500,000 kelahiran hidup dan berlaku apabila satu kembar dilahirkan di dalam yang lain.

Selepas kelahiran, kembar yang belum lahir itu hidup seperti parasit daripada adik-beradiknya, walaupun lazimnya kembar ‘tuan rumah’ akan menyedari sesuatu yang tidak kena lebih cepat berbanding Bhagat.

Penemuan itu mendapati terdapat anggota badan, rambut dan kulit yang di dalam diri pekerja ladang itu.

Bhagat dilaporkan cuba meneruskan hidupnya, dan tidak mengalami kecederaan.

Sumber

Baca : Jepun selidik 126 mayat lelaki, saiz zakar boleh diketahui dengan hanya melihat bentuk hidung

Leave a Comment