TerasMalaysia

LHDN minta tiktoker dan ‘influencer’ tampil isytihar pendapatan – “kami sedang memerhati”

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

LHDN minta tiktoker dan ‘influencer’ tampil isytihar pendapatan – “kami sedang memerhati”

Tiktokers’ dan pempengaruh disaran tampil melaporkan pendapatan mereka sebagai individu pembayar cukai.

Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), Datuk Dr Mohd Nizom Sairi berkata pihaknya melancarkan Program Pendedahan Sukarela Khas (SVDP) 2.0 LHDN bermula 1 Jun 2023 hingga 31 Mei 2024 dengan golongan tersebut sebagai sasaran.

“Kami sebenarnya telah ada inisiatif khas untuk kategori pempengaruh, kami ada jumpa dan buat penglibatan dengan mereka untuk memahami dan mendapat maklum balas tentang bagaimanakah bentuk pendapatan yang mereka terima.

“Kita memberikan perkhidmatan nasihat, mendidik, dan memberi kesedaran kepada mereka ini untuk tampil kehadapan dan memberitahu cara untuk melaporkan pendapatan dalam sektor sebegini.

“Oleh kerana, mereka adalah dalam persekitaran awam, sebagai satu peringatan dan bukanlah amaran bahawa LHDN nampak apa yang berlaku, jadi datanglah kehadapan. Ini ada peluang terbaik dalam SVDP ini dan kita mulakan satu titik yang baik bersama,” katanya.

Beliau berkata sejak tahun lepas, pihaknya turut mendaftarkan individu berumur 18 tahun ke atas menggunakan inisiatif Tax Indentification Number (TIN) bagi membandingkan ‘Tiktokers’ dan pempengaruh dengan data pembayar cukai sedia ada.

“Mereka yang berumur lebih 18 tahun memang tergolong atau mempunyai TIN, ada dalam pengkalan data LHDN, bila kita buat program ini kita membandingkan pembayar cukai sedia ada, kita ada kumpulan B40 yang dalam pengkalan data penerima bantuan kerajaan,” katanya.

Mohd Nizom berkata, program SVDP kali ini memfokuskan kepada individu atau perniagaan yang belum pernah berdaftar sebagai pembayar cukai.

SVDP 2.0 menyasarkan 50,000 pembayar cukai dengan anggaran kutipan berjumlah RM1 bilion dan tiada penalti dikenakan kepada mereka seperti sebelum ini iaitu antara 10 dan 15 peratus pada Belanjawan 2019.

“Sebagai contoh mereka yang memulakan perniagaan tiga atau empat tahun lepas, mungkin di peringkat awal itu pendapatan mereka kecil dan tidak memberikan perhatian kepada unsur percukaian dan apabila sekarang pendapatan sudah besar, kita selalu dengar mereka takut dan tidak tahu bagaimana untuk memulakan kerana mereka sudah tertinggal beberapa tahun,” katanya.

Sumber

Baca : Walaupun buta, OKU ini tunjuk cara macam mana dia ‘update’ status

Leave a Comment