Mahathir buka punca sebenar kenapa Anwar Ibrahim tak dipilih untuk menjadi Perdana Menteri lebih awal

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Mahathir buka punca sebenar kenapa Anwar Ibrahim tak dipilih untuk menjadi Perdana Menteri lebih awal.

Jika anda telah mengikuti perkembangan politik negara untuk tempoh yang lama, anda mungkin sedar akan sejarah yang panjang antara Tun Mahathir dan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Tun Mahathir pernah dilantik sebagai Perdana Menteri sebanyak dua kali, sementara Datuk Seri Anwar Ibrahim berjaya menjadi Menteri Kewangan dua kali, salah satunya di bawah pimpinan Tun Mahathir.

Isu menjadi lebih panas apabila Tun Mahathir dikatakan enggan memberi jawatan Perdana Menteri apabila Pakatan Harapan memenangi Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) sebelum ini.

Untuk penjelasan lanjut, podcast Keluar Sekejap yang menampilkan Khairy Jamaluddin dan Shahril Hamdan, cuba bertanya kepada Tun Mahathir mengenai sebab sebenar beliau tidak memilih Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai Perdana Menteri.

Menurut Tun Mahathir, beliau sudah berjanji untuk melepaskan jawatan Perdana Menteri kepada Anwar semasa pentadbiran PH di peringkat persekutuan.

Mahathir buka punca sebenar kenapa Anwar Ibrahim tak dipilih untuk menjadi Perdana Menteri

“Saya sudah berjanji, dan saya akan tunaikan janji itu. Apabila saya bersama dengan DAP, Parti Amanah Negara (AMANAH), dan Parti Keadilan Rakyat (PKR), mereka memilih saya sebagai calon Perdana Menteri.

“Tetapi mereka juga menetapkan bahawa saya menjadi Perdana Menteri untuk memberi peluang kepada Anwar menjadi Perdana Menteri, dan saya menerima itu,” katanya dalam rakaman podcast Keluar Sekejap.

Dr. Mahathir menjelaskan niatnya tidak dapat dilaksanakan kerana berlakunya Langkah Sheraton yang berjaya menumbangkan kerajaan PH pada Februari 2020.

“Kerana Langkah Sheraton, parti pemerintah, iaitu PH, kehilangan kedudukannya. Walaupun jika saya memberikan jawatan kepada Anwar, beliau tidak boleh menjadi Perdana Menteri kerana parti sudah kalah,” katanya menegaskan bahawa beliau tidak dapat berbuat apa-apa kerana pada masa itu parti beliau sudah kehilangan majoriti.

“Saya ingin memberikannya kepada Anwar, tetapi sebelum saya dapat melakukannya, parti saya menolak saya. Apabila parti tidak yakin dengan saya, tindakan saya ialah saya terpaksa meletak jawatan.

“Pada masa itu juga, saya dapati PH akan kalah kerana Datuk Seri (Mohamed) Azmin Ali bersama dengan BERSATU akan menjatuhkan PH. Jika saya mengangkat Anwar sebagai Perdana Menteri, beliau tidak akan menjadi Perdana Menteri,” katanya.

Dr. Mahathir meletak jawatan sebagai Perdana Menteri pada Februari 2020, dan BERSATU, di bawah kepimpinan Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, meninggalkan gabungan PH bersama 11 Ahli Parlimen PKR.

Selepas meletak jawatan, Dr. Mahathir dilantik sebagai Perdana Menteri sementara dan mencadangkan idea kerajaan perpaduan dengan semua parti yang diwakili di Parlimen mengambil bahagian, tetapi ditolak oleh pelbagai pihak.

Selepas temubual dengan semua Ahli Parlimen, Yang di-Pertuan Agong mengumumkan bahawa Muhyiddin telah mendapat sokongan majoriti daripada ahli Dewan Rakyat melalui pembentukan Kerajaan Perikatan Nasional (PN), terdiri daripada BERSATU, Barisan Nasional (BN), PAS, Gabungan Parti Sarawak (GPS), dan Parti Solidariti Tanah Airku (STAR) dari Sabah.

BACA:
“Aku pelik aku masih bersama dia walaupun sudah tiada hati, tak sangka dia sanggup buat benda ni dekat aku”
Lelaki ‘bertapak’ di pusat beli-belah lebih enam bulan, alasan yang diberikan sangat tak masuk akal
Lebih baik elak dari berdepan dengan ombak berbentuk petak, sangat bahaya!

Leave a Comment