Majikan boleh pecat pekerja yang hina rakan dan orang atas dalam Whatsapp – Mahkamah

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Majikan boleh pecat pekerja yang hina rakan dan orang atas dalam Whatsapp – Mahkamah. Mahkamah Jerman dalam keputusan pertama seumpamanya memutuskan bahawa seorang pekerja boleh dipecat jika menghina majikan atau rakan sekerja mereka dalam kumpulan WhatsApp peribadi.

Hakim memutuskan bahawa walaupun ahli kumpulan mungkin berkongsi komen mereka secara sulit, tetapi apabila menyentuh mengenai kenyataan menghina atau berbaur perkauman, kerahsiaan hanya terpakai dalam kes luar biasa, lapor Agensi Berita Jerman (dpa) pada Khamis.

Jika kata-kata penghinaan itu diketahui umum, pekerja boleh dipecat, menurut keputusan Mahkamah Buruh Jerman selepas menimbang kes kumpulan WhatsApp di syarikat penerbangan TUIfly.

Kes itu membabitkan sekumpulan rakan dan dua saudara lelaki yang bekerja di TUIfly yang berkongsi “penghinaan jelas”, yang belum sedia dikongsi semula oleh pegawai.

Tujuh rakan sekerja syarikat penerbangan itu bertukar-tukar mesej WhatsApp selama beberapa tahun, menghina satu sama lain dan mereka yang bukan sebahagian daripada kumpulan sembang itu.

Majikan boleh pecat pekerja yang hina rakan  dan orang atas dalam Whatsapp - Mahkamah

Mereka berkongsi kenyataan menghina, berbaur perkauman, tidak berperikemanusiaan dan seksis serta menggalakkan keganasan, dengan ugutan untuk “menumbuk muka orang”.

Sebahagian daripada sejarah sembang mereka telah disalin dan dihantar kepada majlis kerja dan pengurus kakitangan yang akhirnya menyebabkan mereka dipecat.

Mahkamah buruh sedang menimbang keputusan mahkamah rendah itu yang mendapati ahli kumpulan tersebut mempercayai bahawa sesi sembang mereka sah dan rahsia.

Mahkamah mendapati kumpulan sembang, sama ada merupakan komunikasi yang dilindungi dan sulit, bergantung kepada jenis mesej dan saiz serta komposisi kumpulan itu.

BACA:
Badan terasa panas dan susah nak berjalan, Azwan Ali minta pelaku jangan hantar sihir
Sangat unik, lelaki tanpa sengaja terakam ikan puyu berhijrah cari sumber air baru, mati-mati ingat haiwan berbisa
Perasan tak lembu makan rumput akan menghadap arah yang sama?tak sangka ada sebab yang ramai tak tahu

Leave a Comment