Mengeluarkan ucapan kebencian dan fitnah, Guan Eng bakal ambil tindakan undang-undang terhadap Siti Mastura

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Mengeluarkan ucapan kebencian dan fitnah, Guan Eng bakal ambil tindakan undang-undang terhadap Siti Mastura.

Pada hari ini, Lim Guan Eng, Pengerusi DAP, mengumumkan niatnya untuk memulakan tindakan undang-undang dan jenayah terhadap Ahli Parlimen Kepala Batas, Siti Mastura Muhammad, seperti yang dilaporkan oleh Astro Awani.

Keputusan ini diambil berikutan dakwaan yang dibuat oleh Siti Mastura, yang mendakwa bahawa Ahli Parlimen Bagan itu mempunyai hubungan kekeluargaan dengan pemimpin Komunis, Chin Peng, dan bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew.

Guan Eng telah menunjuk Datuk Sankara Narayanan Nair sebagai peguamnya untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap Siti Mastura. Dakwaan terhadap Siti Mastura termasuk pengeluaran ucapan kebencian, pembohongan, dan fitnah jahat terhadap Guan Eng semasa berucap.

Pada 4 November lalu, Siti Mastura dikatakan mengeluarkan kenyataan kontroversial ini semasa di Kemaman, Terengganu. Guan Eng menegaskan bahawa dakwaan tersebut adalah tidak berasas dan didorong oleh niat perkauman serta ekstremisme.

Guan Eng mencadangkan bahawa kelakuan Siti Mastura menjadi lebih teruk kerana ketiadaan rasa sesal dan pengakuan kesilapannya. Beliau menyatakan ketidakpuasan dengan ucapan penuh kebencian, pembohongan, serta unsur perkauman dan ekstremisme dalam kenyataan Siti Mastura.

Mengeluarkan ucapan kebencian dan fitnah, Guan Eng bakal ambil tindakan undang-undang terhadap Siti Mastura

Sebelum ini, Lim Guan Eng telah memberikan tempoh 48 jam kepada Siti Mastura untuk menyediakan bukti berkaitan dengan dakwaannya. Siti Mastura didakwa mengaitkan dirinya dan bapanya, Tan Sri Lim Kit Siang, dengan Chin Peng dan Lee Kuan Yew tanpa menyediakan bukti yang mencukupi.

Guan Eng mendakwa bahawa Siti Mastura enggan menunjukkan bukti yang mengesahkan dakwaan hubungan kekeluargaan tersebut dan tidak menarik balik atau meminta maaf atas pembohongan dan fitnah jahat yang dibuatnya.

Selain itu, Guan Eng menyeru kepada Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang, dan Pengerusi Pakatan Nasional (PN) untuk menyatakan pendirian mereka mengenai kenyataan kontroversial Siti Mastura. Guan Eng juga menggesa Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin, seorang pemimpin daripada blok pembangkang, untuk memberikan tanggapan terhadap isu tersebut.

BACA:

Youtuber perhabis RM1,775 semata-mata upah rider belikan nasi ayam di Singapura
Tuan Speaker terima surat dari 4 ahli Parlimen Bersatu, minta tukar tempat duduk di Dewan Rakyat
Lelaki selamat dari malapetaka lepas muat naik gambar sotong yang bakal dijamah ke media sosial

Leave a Comment