TerasMalaysia

Habis Barang Berharga, Detik Cemas Pintu Kapal Terbang Terbuka Dirakam Penumpang

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Habis Barang Berharga, Detik Cemas Pintu Kapal Terbang Terbuka Dirakam Penumpang

Pada 9 Januari, An(IrAero Antonov)-26, yang didaftarkan sebagai RA-26174, sedang berlepas keluar dari Magan, pada kira-kira 9000 kaki pintu belakangnya tiba-tiba terbuka dan meniup bagasi penumpang.

Beberapa penumpang sempat merakamkan detik ngeri itu dalam video. Video terbabit menunjukkan tirai yang digunakan untuk menutup bagasi semasa penerbangan terbuka ditiup angin.

Dalam video tersebut, topi milik 25 penumpang berterbangan keluar dari pesawat dan hilang ke udara ketika penerbangan dimulakan.

Menurut laporan, kebanyakan bagasi milik penumpang juga bergerak ke pintu pesawat sebelum ia pecah dan berterbangan keluar dari kapal terbang itu.

Kebiasaannya pintu ataupun tirai yang digunakan untuk menutupi kargo dan bagasi telah ditutup daripada penumpang di bahagian belakang pesawat.

Ekoran itu, juruterbang melakukan pendaratan kecemasan pantas di Magan dan semua penumpang di pesawat itu dilaporkan berada dalam keadaan selamat.

Walaupun cuaca berada di tahap paling sejuk, tiada kecederaan dilaporkan semasa kejadian berlaku.

Difahamkan juga, semua penumpang memakai pakaian yang tebal dan kot selepas menaiki kapal kerana ia mendarat di tempat yang sejuk.

Seperti yang dilaporkan oleh Air Live dan media tempatan, siasatan awal menyimpulkan kejadian itu berkemungkinan disebabkan oleh kegagalan kunci tanjakan kargo, yang dipasang dengan bahagian yang tidak diluluskan. Jabatan Siasatan Pengangkutan kini sedang menyiasat puncanya.

Sumber

Tak Tahan Nak Membuang, Aunty Ni Tinggalkan Surat Berserta Duit Pada DBKK

Leave a Comment