Misteri Kenapa Rumah Ini Dilenyapkan Selamanya Oleh Google Maps Akhirnya Terjawab

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Misteri Kenapa Rumah Ini Dilenyapkan Selamanya Oleh Google Maps Akhirnya Terjawab

Sebuah rumah yang terletak di Syemour Avenue, Cleveland pernah menjadi bualan ramai suatu ketika dahulu, sehinggakan rumah itu kini dipadam dari pandangan Google Maps.

Insiden bermula sekitar tahun 2002 hingga 2013, rumah milik seorang lelaki bernama Ariel Castro ini adalah milik seorang banduan yang didakwa menculik, merogol dan menyiksa tiga orang gadis selama 10 tahun.

Namun, perbuatan Ariel ini telah terbongkar apabila salah seorang daripada gadis ini menemui jalan keluar daripada rumah tersebut.

6 Mei 2013, ketiga-tiga orang gadis itu menolak pintu dan menjerit sehingga didengari jiran berdekatan, menyebabkan Ariel ditahan dan dikenakan hukuman penjara seumur hidup. Namun, Ariel dilaporkan telah membunuh diri dalam penjara pada September 2013.

Disebabkan itu, pihak polis telah menghapuskan kediaman Ariel Castro ini dan kemudiannya Google mengambil inisiatif dengan mengaburi rumah tersebut daripada Google Maps.

Sehingga kini, jika anda melihat pada Google Maps menggunakan fungsi 3D, hanya rumah Ariel sahaja yang dikaburi walaupun rumah kiri dan kanannya masih ada.

Sumber

[Video] “Kenapa Bahasa Melayu B?” – Jawapan Spontan Si Cilik Ini Mencuit Hati Netizen

Leave a Comment