TerasMalaysia

Nampak macam biasa, 5 permainan monopoly ni paling mahal dalam dunia, boleh dapat kereta sebiji

Subscibe Untuk Isu-isu Viral Kemaskini Terkini Follow TERASMALAYSIA

Nampak macam biasa, 5 permainan monopoly ni paling mahal dalam dunia, boleh dapat kereta sebiji

Monopoly adalah satu permainan papan yang paling laris jualannya di dunia. Dalam permainan ini, pemain berlumba untuk mengumpulkan kekayaan melalui satu perlaksanaan satu sistem ekonomi mainan yang melibatkan pembelian, penyewaan dan pertukaran hartanah dengan menggunakan duit mainan.

Selama bertahun-tahun, beratus-ratus edisi Monopoly berbeza telah dikeluarkan. Kadangkala edisi ini sangat terhad dengan bilangan pengeluaran yang rendah, menjadikannya sangka langka dan berharga.

Biasanya, versi Monopoly yang paling dicari adalah edisi awal daripada Charles Darrow atau Parker Brothers. Permainan berkonsepkan Monopoly telah wujud sejak tahun 1906 dan bagi yang berminat, boleh baca lebih lanjut di artikel Sejarah Permainan Boardgame Popular Monopoly.

Kali ini, mari lihat senarai edisi Monopoli yang sangat rare dan bernilai tinggi.

5. Darrow White Box

Sebelum Parker Brothers memutuskan untuk membeli versi Monopoly Charles Darrow, Darrow memutuskan untuk menghasilkan permainan itu sendiri. Pada mulanya, Darrow dan keluarganya membuat permainan ini dengan tangan, tetapi Darrow akhirnya menemui pengeluar kecil.

Permainan Monopoly awal ini dibungkus dalam kotak putih dan disertakan dengan papan permainan, satu set peraturan Darrow, wang, dan semua bahagian lain yang diperlukan untuk bermain permainan itu. Menurut beberapa sumber, hanya kira-kira 1,000 set Darrow White Box dihasilkan.

Disebabkan usia set Darrow White Box Monopoly dan bilangan pengeluarannya yang agak rendah, set lengkap dalam apa jua keadaan sukar didapati dan biasanya dijual dengan harga beberapa ribu ringgit.

4. Edisi terakhir di Salem, Massachusetts

Pada tahun 1991, kilang pembuatan asal Parker Brothers di Salem, Massachusetts telah ditutup selepas lebih 100 tahun beroperasi. Parker Brothers telah membuat dan menjual Monopoli sejak 1935, tetapi Hasbro mengambil alih syarikat itu pada tahun 1991.

Untuk memperingati penutupan Parker Brothers, pengurusan syarikat menghasilkan 650 permainan Monopoli edisi terhad untuk setiap pekerjanya. Setiap satu daripada kotak itu mempunyai tulisan “Last Edition Published in Salem, Massachusetts” dicetak padanya.

Set permainan Monopoly ini tidak pernah dikeluarkan kepada umum, menjadikannya sangat sukar ditemui.

3. Edisi “1,000,000”

Pada tahun 2007, Winning Moves Games menghasilkan 1,000,000 Edisi Monopoli terhad untuk meraikan salinan Monopoli kejuta syarikat itu. Tidak banyak yang diketahui tentang Monopoli edisi ini selain fakta bahawa hanya 100 naskhah dihasilkan.

Edisi “1,000,000” dikeluarkan di UK dan menampilkan tanda tempat ikonik di UK dan bukannya tanda tempat Monopoli tradisional.

Walaupun Monopoly kini dihasilkan oleh Hasbro, beberapa syarikat permainan yang lebih kecil seperti Winning Moves mempunyai hak terhad untuk mengeluarkan dan menjual versi permainan tertentu Monopoly.

2. Set Monopoly buatan tangan

Walaupun Charles Darrow sebenarnya bukan pencipta permainan ini (walaupun dia mendakwa dirinya sebagai pencipta dan malah telah meyakinkan Parker Brothers), Charles Darrow dikreditkan dengan mempopularkan Monopoly dan menjadi pereka permainan seperti yang kita ketahui hari ini.

Sekitar tahun 1933, Darrow mula membuat set Monopoly lukisan tangan untuk diberikan kepada rakan dan keluarga. Set awal ini dibuat pada kepingan bulat kain minyak dan Darrow melukis reka bentuk untuk hartanah itu sendiri.

Isteri dan anak lelakinya mewarnai ruang hartanah dan membuat kad surat hak milik dan kad Peluang (Chance) dan Peti Komuniti (Community Chest). Walaupun papan Darrow Monopoly buatan tangan awal ini jarang muncul, satu set telah dijual pada tahun 2011 dengan harga kira-kira $120,000. Ia dipercayai set Monopoli tertua yang diketahui.

1. Sidney Mobell Monopoly

Pada tahun 1988, tukang emas Sidney Mobell menghasilkan set Monopoli emas 23 karat yang unik, menjadikannya permainan papan Monopoly paling rare pernah ada di dunia. Setiap kepingan permainan Monoply yang ikonik diperbuat daripada emas padu 18 karat.

Titik nombor kecil pada dadu adalah biji berlian, dan semua wang Monopoli dicetak pada kertas emas. Hotel dan rumah juga dihiasi dengan batu delima dan nilam. Secara keseluruhan, set Monopoli unik ini bernilai $2 juta. Hanya 1 set sahaja dihasilkan.

Mobell mencipta permainan Monopoli emas ini untuk menjadi bahan pameran yang diketengahkan di Kejohanan Monopoli Dunia 1988 di London. Set Monopoly paling bernilai ini tidak pernah dijual tetapi disimpan dan dipamerkan di Muuzium Smithsonian.

Baca : Berang tandas stesen minyak tiada air, wanita serang pekerja dan minta ganti rugi sebab beli air botol

Leave a Comment