Nampak macam biasa, rupa-rupanya pensyarah ini hanya tidur dalam khemah kawan selama 3 tahun

Nampak macam biasa, rupa-rupanya pensyarah ini hanya tidur dalam khemah kawan selama 3 tahun. Hal ini menimpa kepada seorang pensyarah bahasa Inggeris di United Kingdom (UK) apabila dia tidak mampu mempunyai tempat tingga.Dia mengaku bahawa dirinya tinggal di dalam khemah sepanjang tahun ketiga dia penyiapkan PhD.

Kenaikan kos sara hidup yang tinggi kian memberi tekanan kepada setiap lapisan masyarakat dunia pada hari ini.Lebih parah,ia turut dirasai buat golongan elit.

“Sejuk, khemah itu sangat kecil. Hanya muat untuk seorang sahaja,” cerita pensyarah itu.
Semua itu jadi kenângan pahit, lebih-lebih lagi pada suatu ketika, saya bangun, dan luar khemah saya dipenuhi dengan bulatan salji. Kalau saya sedang tiada sebarang tugasan, saya belajar cara untuk potOng kayu untuk menyalakan api.” terangnya lagi.

Menurut laporān, pensyarah ini memilih untuk tinggal di dalam khemah kerana dia berdepan dengan masalah kewangan akibät kenaikan sewa rumah yang naik secara mendadak pada tahun ketiga beliau menyiapkan PhD. Dia menyedari bahawa dirinya tidak mampu untuk menyewa flat dan menanggung semua kos kajian penyelidikannya itu.

Walaupun pihak universiti ada menegaskan mengenai kebajikan pelajar dan sebagainya, dia tetap memilih untuk tidak memberitahu universiti tempat dia belajar mengenai kesukaran hidupnya pada masa itu. Menurut dia, masalah itu akan membuatkan reputasi dia akan rosak kerana di ‘cop’ sebagai orang tiada tempat tinggal.

Nampak macam biasa rupa rupanya pensyarah ini hanya tidur dalam khemah kawan selama 3 tahun

Disebabkan khemah yang begitu kecil, dia memilih untuk menyimpân semua buku
pascasiswazahnya di pejabat kerana tidak mahu buku itu rosak. Bukan itu sahaja, dia juga
mandi di universiti. Lebih menyedihkan lagi, apabila dia tidak ingin ibu dan bapanya risau.
Oleh tu, dia bertindak untuk tidak memberitahu keluarganya berkenaan hal itu. Dia
memberitahu ibu dan bapanya bahawa dia tinggal di ladang ekOlogi.

Dia juga dikatakan pernah mempunyai kecacâtan, dan pada tahun ketiga dia menjalani PhD, pembiayaan dia dibekukan semasa dia terpaksa berehat sebulan selepas pembedahan dilakukan. Menurut laporan, dia merupakan plajar antarabangsa dan disebabkan itu dia terpaksa membäyar yuran yang lebih mahal iaitu sebanyak £8,000 (RM45,286.85).

Lê sempat menghabiskan masa selama enam bulan tidur di atas lantai rumah rakannya semasa menjalankan penyelidikan PhD. Pada masa yang sama dia sempat mengajar subjek Sejarah dengan bayaran £15 (RM84.67) sejam di Universiti Russell Group.

Malah, dia juga perlu membāyar £3,000 (RM16,984.45) untuk sewa rumah. Disebabkan itulah dia telah meminjam khemah daripada kawannya berikutan tidak mampu membayar kesemua bayaran itu dengan duit gajinya sebagai tenaga pengajar.

“Masa itu sangat sukar, sebab nak teruskan mengajar, dan pada masa yang sama nak b penyslidikan. Malah, tiada tempat tinggal yang lebih baik untuk saya tinggal. Sehingg. akhirnya saya pernah mengalami Post-traumâtic stress disorder (PTSD) yang sangat tr kata pensyärah itu.

Pensyarah itu telah memperoleh PhD pada tahun 2018 dan pernah mengajar murid di sekolah dan bekeria di taman botani untuk memenuhi keperluan hidup sebelum memperoleh dua tahun kontrak untuk mengajar penulisan krealf di Universiti Exeter.

Jelas, masyarakat dunia akan terus berde pan dengan kOs sara hidup lebih tinggi pada masa akan datang apabila hargā makanan dan bahan mentah, serta caj perkhidmatan terus meningkat. Kädar gaji pula masih di takuk lama.

BACA:

Gara-Gara Omi, Wanita Kena Rogol Dan Dikurung Dalam Kedai Runcit

Derhaka Kerana Seorang Perempuan, Ibu Dibuat Seperti Orang Luar – “Ibu Tu Dah Tua, Otak Dia Dah Benak”

Lelaki Terselamat Dari Runtuhan Gempa Selama 4 Hari Hanya Berbekalkan Air Kencing Sendiri

Leave a Comment